Εντυπωσιακά εκθέματα από τις αποθήκες του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου αφηγούνται την ιστορία τους για πρώτη φορά στο κοινό.

Τα μουσεία και δη τα μεγάλα μουσεία που επιτελούν επιστημονικό έργο είναι γνωστό ότι διαθέτουν πραγματικούς θησαυρούς στις αποθήκες τους. Τα αντικείμενα αυτά παραμένουν αόρατα στους επισκέπτες των μουσείων λόγω έλλειψης χώρου ή επειδή δεν μπορούν να ενταχθούν στις ενότητες που έχουν επιλεγεί ως πιο αντιπροσωπευτικές της μόνιμης συλλογής.

Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο είναι πλούσιο σε τέτοιους θησαυρούς –ένα πραγματικό «αθέατο μουσείο» κρύβεται στα έγκατά του. Για να τους αξιοποιήσει και για να δώσει στους επισκέπτες τη δυνατότητα να γνωρίσουν σημαντικά  κομμάτια της αρχαίας ιστορίας μας λοιπόν, θεσμοθετήθηκε η δράση «Αθέατο Μουσείο».

Περί τίνος πρόκειται; Κάθε δύο μήνες ένα αντικείμενο «αναδύεται» από την αφάνεια των αποθηκών και παίρνει θέση σε κάποια από τις αίθουσες του μουσείου. 

Το νέο έκθεμα του «Αθέατου Μουσείου» το οποίο φιλοξενείται στην «αίθουσα του βωμού» (αιθ.34) από τη Δευτέρα 23 Νοεμβρίου περιγράφεται ως ένα «σκεύος μαρμάρινον παραδόξου χρήσεως». Πρόκειται για μία μαρμάρινη πλάκα με μικρογραφική παράσταση αρχαίου ελαιουργείου που χρησίμευε ως κάλυμμα κιβωτίου για τη συγκέντρωση χρηματικών ποσών, τα οποία ίσως να σχετίζονταν με την παραγωγή του ελαιολάδου.

Στις 18 Δεκεμβρίου, ημέρα Παρασκευή και στις 20 Δεκεμβρίου, ημέρα Κυριακή, ώρα 13.00, αρχαιολόγοι του Μουσείου υποδέχονται τους επισκέπτες στο χώρο της έκθεσης και συνομιλούν μαζί τους για τα ασυνήθιστα ευρήματα της αρχαιότητας και την ερμηνευτική τους προβληματική, καθώς και για τη διαδικασία της παραγωγής και της διάθεσης ελαίου στην αρχαία Αθήνα .

Για την παρακολούθηση της παρουσίασης είναι απαραίτητη η προμήθεια εισιτηρίου και η  δήλωση συμμετοχής (τηλ. 213 214 4891) κατά την προσέλευση. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.