Ένα διαφορετικό μουσείο λειτουργεί στο κέντρο της Αθήνας, στο μέρος όπου ο Πλάτωνας περιδιάβαινε με τους μαθητές του.

Το πρώτο μουσείο φιλοσοφίας της χώρας λειτουργεί εδώ και μερικές ώρες στον αρχαιολογικό χώρο της Ακαδημίας Πλάτωνος. Στεγάζεται σε ένα κτίριο από μέταλλο και ξύλο που θα ταίριαζε άριστα και σε θερινή κατασκήνωση και τα εκθέματά του είναι κυρίως ψηφιακά.

Όμως, ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Η Ακαδημία Πλάτωνος, η συνοικία, ο αρχαιολογικός χώρος και οι άνθρωποι, είναι τα πιο δεινοπαθημένα κομμάτια της Αθήνας. Μια μεσοαστική συνοικία με σεμνά σπίτια με εσωτερικές αυλές και βιοτεχνίες πήρε μπόι απότομα με άσχημες πολυκατοικίες και πολεοδομικές παρεμβάσεις της συμφοράς.  Στη συνέχεια ο κυκλοφοριακός φόρτος στις πέριξ αρτηρίες άρχισε να γίνεται αβάσταχτος και αρκετοί κάτοικοι πήραν τον δρόμο της «προσφυγιάς» προς τα προάστια. Τους αντικατέστησαν μετανάστες από τη Θράκη κυρίως, χαμηλότερης οικονομικής δύναμης, και αργότερα ανατολικοευρωπαίοι.

Και μετά ήρθε η κρίση. Και μαζί με αυτή οι καλοθελητές. Οι οποίοι, άλλοι με καλή πρόθεση και άλλοι με λιγότερο καλή, θέλησαν να αλλάξουν τη φυσιογνωμία της γειτονιάς.

Ευτυχώς, οι κάτοικοι αντέδρασαν. Και, παρά τα κλειστά μαγαζιά και τις υπολειτουργούσες βιοτεχνίες, πέτυχαν να αυξήσουν την προστασία της αρχαιολογικής ζώνης και να διεκδικήσουν αποτελεσματικά την ανάδειξη του ιστορικού χαρακτήρα της γειτονιάς.

Τα αποτελέσματα είναι χειροπιαστά. Ένας αρχαιολογικός χώρος-κούκλα, αρκετά στρέμματα πράσινου ανοιχτά στο κοινό και, πλέον, ένα μουσείο στο οποίο κανείς μπορεί να ακολουθήσει τα «βήματα» του Πλάτωνα, του πιο διάσημου κατοίκου της γειτονιάς ανά τους αιώνες. Στο μουσείο, το οποίο αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου project και υλοποιήθηκε με τη συμβολή τριών φορέων του Ιδρύματος Μείζονος Πολιτισμού, του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Δήμου Αθηναίων, οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να περιηγηθούν ψηφιακά στην αρχαία αγορά στην ευρύτερη περιοχή το διάστημα από τον 5ο έως τον 3ο αιώνα π.Χ. και να μυηθούν στη σκέψη του φιλόσοφου μέσα από κουίζ, ψηφιακές εφαρμογές και οπτικοακουστικά μέσα.