Έως τις 10 Ιανουαρίου θα διαρκέσει η έκθεση που οργανώνουν τα Αρχεία Νεοελληνικής Αρχιτεκτονικής με εργαλεία από τα σχεδιαστήρια των πιο σημαντικών ελλήνων αρχιτεκτόνων.

Είκοσι χρόνια συμπληρώνονται από την ίδρυση των Αρχείων Νοελληνικής Αρχιτεκτονικής του Μουσείου Μπενάκη, μέλους των Διεθνών Αρχείων Αρχιτεκτονικής, και πλέον ήρθε η ώρα για το κοινό να αποκτήσει πρόσβαση σε κάποια από τα πολύτιμα αποκτήματά του. Αρχίζοντας από τα εργαλεία που χρησιμοποιούσαν μερικοί από τους πιο σημαντικούς αρχιτέκτονες που έζησαν και εργάστηκαν στη χώρα μας από την ίδρυση του ελληνικού κράτους μέχρι πρόσφατα.

Τα αρχεία που έχουν περιέλθει μέχρι στιγμής στην κυριότητα του ΑΝΑ έχουν ξεπεράσει τα εκατό. Σε αυτά περιλαμβάνονται από το σχέδιο πόλης της Αθήνας των Σταμάτη Κλεάνθη και Edouard Schaubert καθώς και τεκμήρια του έργου των Λύσανδρου Καυταντζόγλου, Enst Ziller, Αναστάση Μεταξά, Αλέξανδρου Νικολούδη, Εμμανουήλ Λαζαρίδη, Δημήτρη Πικιώνη, Αριστοτέλη Ζάχου, Νικόλαου Μητσάκη,  Εμμανουήλ Βουρέκα, Κωσταντίνου Καψαμπέλη,  Άρη Κωνσταντινίδη, Κωσταντίνου Δεκαβάλλα, Νίκου Βαλσαμάκη, Δημήτρη και Σουζάναυ Αντωνακάκη και Κυριάκου Κρόκου.

Η παρούσα έκθεση «Το εργαστήριο του αρχιτέκτονα» εστιάζει στα εργαλεία τους: τα τρίγωνα και τα καμπυλόγραμμα, τους διαβήτες, τα διαστημόμετρα, οι γραμμοσύρτες, τα κλιμακόμετρα, τα μολυβδοκόνδυλα, τα κρετοκόνδυλα και, προ πάντων, τα μολύβια. Εργαλεία-πραγματικά κομψοτεχνήματα, πολλά από τα οποία προβλημάτισαν σοβαρά τους επιμελητές των Αρχείων που έκαναν αγώνα για να τα αναγνωρίσουν. Στόχος των διοργανωτών είναι να αναδείξουν την αισθητική αξία των αντικειμένων αλλά και τη σχέση μεταξύ αυτών και του σχεδιαστικού έργου.

Στο πλαίσιο της έκθεσης τη Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου ώρα 17:00 θα πραγματοποιηθεί εκπαιδευτικό πρόγραμμα, στο πλαίσιο του μηνιαίου κύκλου «Βλέποντας με τις αισθήσεις» που απευθύνεται σε επισκέπτες με χαμηλή όραση ή τυφλότητα.

«Το εργαστήριο του αρχιτέκτονα», Μουσείο Μπενάκη, κτίριο οδού Πειραιώς 138. Διάρκεια έκθεσης: Έως 10 Ιανουαρίου. Τιμή εισιτηρίου: € 4, μειωμένο: € 2, Έκπτωση 20% επί του συνολικού κόστους των εισιτηρίων όλων των εκθέσεων κατά την ημέρα επίσκεψης. #ArchitectStudioBM, @TheBenakiMuseum, www.benaki.gr