Η τελευταία δουλειά του σημαντικού έλληνα ζωγράφου, εμπνευσμένη από τη Μνήμη, ατομική και συλλογική, εκτίθεται για πρώτη φορά στη Φωκίωνος Νέγρη 16.

Είκοσι περίπου έργα ζωγραφικής των τελευταίων χρόνων θα περιλαμβάνει η έκθεση με τίτλο «Μνησιπήμονα» του Τάσου Μαντζαβίνου που θα εγκαινιαστεί στις 8 Δεκέμβρη στη Φωκίωνος Νέγρη 16. Είκοσι έργα για την Μνήμη και τους σταθμούς της, τον πόνο και τον φόβο που σφραγίζουν την ανθρώπινη εμπειρία.

Όπως γίνεται φανερό από τον τίτλο της έκθεσης, οι αναφορές του ζωγράφου εκτείνονται σε όλο το φάσμα των αφηγήσεων και των μύθων που συγκροτούν το σώμα του ελληνικού πολιτισμού, από τον Αισχύλο ως τον Σεφέρη και ακόμα παραπέρα. Ο «μνησιπήμων πόνος» των ποιητών μετασχηματίζεται στα έργα του Μαντζαβίνου σε πρόσωπα από μύθους, σκηνές από παραμύθια, αναπλάσεις από λαϊκές εικόνες και βυζαντινές αγιογραφίες, όψεις της συλλογικής μνήμης που διαπλέκονται ανάλογα με τις διαθέσεις και τις επιθυμίες του καλλιτέχνη.

Δίπλα στα έργα της ενότητας «Μνησιπήμονα» θα εκτεθούν για πρώτη φορά οι λιθογραφίες του καλλιτέχνη για το ποίημα του Έντγκαρ Άλαν Πόε «Κοράκι» («Το κοράκι και η φιλοσοφία της σύνθεσης», μτφ. Τζίνα Πολίτη, εκδ. Άγρα).

Την έκθεση οργανώνει η Γκαλερί Citronne.

Παράλληλες εκδηλώσεις στο πλαίσιο της έκθεσης:

Κυριακή, 13 Δεκεμβρίου στη 1μ.μ.
Ξενάγηση από την Τατιάνα Σπινάρη-Πολλάλη, Δρ. της Ιστορίας της Τέχνης, επιμελήτρια της έκθεσης.

Πέμπτη, 17 Δεκεμβρίου στις 8μ.μ.
Ομιλία του Γιώργου Πρεβελάκη - Καθηγητή Γεωπολιτικής στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης με θέμα «Η εικονογραφική σύνθεση - μια γεωπολιτική προσέγγιση»

Κυριακή, 10 Ιανουαρίου στη 1μ.μ.
Ανοιχτή συζήτηση με τον Τάσο Μαντζαβίνο και τη Μαργαρίτα Πουρνάρα, δημοσιογράφο της εφημερίδας Καθημερινή. Θα έχει προηγηθεί ξενάγηση στην έκθεση στις 12.15μμ από την επιμελήτρια Τατιάνα Σπινάρη-Πολλάλη, Δρ. της Ιστορίας της Τέχνης.

Τετάρτη, 13 Ιανουαρίου στις 8μ.μ.
Ομιλία του Νίκου Μπακουνάκη, καθηγητή Παντείου Πανεπιστημίου, δημοσιογράφου, με θέμα «Το βιβλίο και η υλική υπόστασή του»

Φωκίωνος Νέγρη 12, Φωκίωνος Νέγρη 16, Αθήνα, τηλ. 2108824681.  Διάρκεια έκθεσης: Από τις 8 Δεκεμβρίου 2015 έως τις 17 Ιανουαρίου 2016 , Τετάρτη-Παρασκευή 6-9μ.μ., Σάββατο 12-8μ.μ. & Κυριακή 12-3μ.μ. Η έκθεση θα παραμείνει κλειστή 24-27/12 και 31/12-03/01.