Η μυθική εμπορική οδός που συνέδεε επί αιώνες την Κίνα με την Δύση ενέπνευσε τον βραβευμένο σύριο ζωγράφο Jamal
 
Ο Δρόμος του Μεταξιού, η μυθική οδός που επί δεκαπέντε περίπου αιώνες συνέδεε την Κίνα με τη Δύση, δεν ήταν ένας απλός δρόμος. Ήταν ένα ολόκληρο πλέγμα διαβάσεων και δύσβατων περασμάτων  ανάμεσα σε βουνά και ποτάμια που διέσχιζαν τα καραβάνια των εμπόρων από τον 1ο αιώνα π.Χ. μέχρι τον 15ο μ.Χ. περίπου, όταν οι δρόμοι της θάλασσας αντικατέστησαν εκείνους της ξηράς και το αλισβερίσι κατά μήκος των ακτών της ινδικής χερσονήσου  και των ορεινών όγκων των Ιμαλαΐων εγκαταλείφθηκε.

Και μαζί με αυτό εγκαταλείφθηκε ένας βασικός δίαυλος επικοινωνίας ανάμεσα στους πολιτισμούς της Ανατολής και της Δύσης κι ένας ολόκληρος τρόπος ζωής των νομάδων που, μαζί με τα εμπορεύματα, μετέφεραν γνώσεις, συνήθειες και κώδικες από τη μία άκρη του γνωστού κόσμου στην άλλη.

Ο Jamal, σύριος μηχανολόγος-μηχανικός με μακριά καλλιτεχνική διαδρομή –έργα του έχουν εκτεθεί στις ΗΠΑ, στη Γερμανία, στον Λίβανο, στην Ιορδανία και στο Ντουμπάι- γοητεύτηκε από τον Δρόμο του Μεταξιού, τον νομαδικό τρόπο ζωής των ανθρώπων που επάνδρωναν τα καραβάνια, τους κινδύνους που διέτρεχαν, τα πολύτιμα φορτία που μετέφεραν. Και, πάνω απ’ όλα, γοητεύτηκε από το μυστήριο που περιέβαλε την Κίνα, την χώρα αφετηρία των καραβανιών, έναν περίκλειστο κόσμο οχυρωμένο πίσω από βουνά και ερήμους που απέδιδε τιμές σε άγνωστες θεότητες.

Το σύμπαν που περιγράφει ο Jamal στα έργα του που θα εκτεθούν στο Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης της Αθήνας είναι ένα σύμπαν δυσπρόσιτο, μυστηριώδες, όπου κυριαρχούν τα χρώματα της ερήμου και του δειλινού. 

Η έκθεση εμπλουτίζεται με σχέδια από τη διαδρομή του καλλιτέχνη προς το θέμα του, καθώς και με οπτικοακουστικό υλικό από τις σημερινές χρήσεις του δρόμου και την παλιά του δόξα.

Jamal. Ο δρόμος του μεταξιού, Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης, Αγ. Ασωμάτων 22 & Διπύλου 12, Αθήνα, τηλ. 210 3251311, [email protected] Εγκαίνια έκθεσης: Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2016, ώρα 20:30. Διάρκεια: 14 Ιανουαρίου - 14 Φεβρουαρίου 2016