Έργα της ρώσικης πρωτοπορίας από τη συλλογή Κωστάκη του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης εκτίθενται από τις 19 Ιανουαρίου στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

Στη Θεσσαλονίκη τα μουσεία ανταλλάσσουν έργα από τις συλλογές τους στο πλαίσιο της προσπάθειας μελέτης και κατανόησης του καλλιτεχνικού έργου. Μετά από τα εγκαίνια της  έκθεσης «Πέρα από την κοινή θέση. ‘Προτάσεις’ για μια ιστορία της καλλιτεχνικής πρωτοπορίας», με έργα του ΜΜΣΤ στη Μονή Λαζαριστών (διάρκεια έως τις 5 Μαρτίου), μια ακόμα έκθεση με «δανικά» έργα ετοιμάζεται να υποδεχτεί το κοινό από τις 23 Ιανουαρίου. Τίτλος της έκθεσης «Πέρα από την κοινή λογική. Έργα ρωσικής πρωτοπορίας από τη συλλογή Κωστάκη του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης» και χώρος φιλοξενίας της το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΜΜΣΤ).

Η έκθεση, η οποία περιλαμβάνει 67 έργα των σημαντικότερων καλλιτεχνών της ρωσικής πρωτοπορίας καθώς και αρχειακό υλικό από τη ζωή του συλλέκτη Γιώργου Κωστάκη, παρουσιάζει στο κοινό τις βασικές αρχές και τις κυριότερες τάσεις του καλλιτεχνικού αυτού κινήματος μέσα από τέσσερις θεματικές ενότητες.

Η πρώτη ενότητα παρουσιάζει την μετάβαση της τέχνης από την αναπαράσταση στην μη-αντικειμενικότητα. Η δεύτερη ενότητα παρουσιάζει την σχέση τέχνης και φύσης μέσα από το έργο και τα μαθήματα του Μιχαήλ Ματιούσιν και της «Ομάδας Οργανικής Παιδείας». Η τρίτη ενότητα παρουσιάζει την σχέση τέχνης και αρχιτεκτονικής που οδηγεί στην παραγωγή χρηστικών αντικειμένων. Η τέταρτη ενότητα παρουσιάζει το έργο του Σολομόν Νικρίτιν, ενός από τους καλλιτέχνες της νεότερης γενιάς της ρωσικής πρωτοπορίας που συνδέει την ζωγραφική του με την έννοια του παραλόγου που με τη σειρά του οδηγεί στην αίσθηση τρόμου και απόγνωσης.

Την επιμέλεια της έκθεσης υπογράφει η  Μαρία Τσαντσάνογλου, διευθύντρια ΚΜΣΤ. Βοηθοί επιμελητές ήταν η Δόμνα Γούναρη και η Αγγελική Χαριστού, επιμελήτριες ΚΜΣΤ.

Πέρα από την κοινή θέση. ‘Προτάσεις’ για μια ιστορία της καλλιτεχνικής πρωτοπορίας», Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Εγνατία 154 (ΔΕΘ-HELEXPO), Θεσσαλονίκη, 23 Ιανουαρίου -  22 Μαΐου 2016, Πέμπτη 10:00-22:00, Παρασκευή 10:00-19:00, Σάββατο 10:00-18:00, Κυριακή 11:00-15:00.  Τιμές εισιτηρίων: 4€ γενική είσοδος, 2€ φοιτητές, εκπαιδευτικοί, άνεργοι,  πολύτεκνοι και άνω των 65, 2€ ομάδες σχολικές, 3€ ομάδες ενηλίκων. Ισχύουν ατέλειες. Πληροφορίες: www.greekstatemuseum.com