Ο ιστορικός της τέχνης και αρχαιολόγος έφυγε σε ηλικία 94 χρόνων αφήνοντας πίσω του πλούσιο συγγραφικό και ερευνητικό έργο.

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 94 χρονών ο Ακαδημαϊκός Χρύσανθος Χρήστου, ο σημαντικότερος ίσως μελετητής της ιστορίας της δυτικής τέχνης στην Ελλάδα μεταπολεμικά. Ως καθηγητής στην Φιλοσοφική Σχολή και στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων του ΑΠΘ και αργότερα στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών ο Χρήστου μύησε τους φοιτητές του στην μεγαλείο της τέχνης και αποτέλεσε μια ανεξάντλητη δεξαμενή γνώσης και έμπνευσης για τους φοιτητές και συνεχιστές του έργου του.

Γεννημένος στις Θεσπιές Βοιωτίας το 1922, σπούδασε Ιστορία και Αρχαιολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών (1943-1948). Στη συνέχεια υπηρέτησε ως Επιμελητής Κλασικών Αρχαιοτήτων (Βοιωτία-Εύβοια, 1951-1955, και Λακωνία-Αρκαδία, 1955-1965). Ακολούθησαν μεταπτυχιακές σπουδές στην Αρχαία και Νεώτερη Τέχνη στα Πανεπιστήμια της Βόννης και της Κολωνίας. 

Το 1965 εκλέχτηκε τακτικός καθηγητής της Ιστορίας της Τέχνης και της Μεσαιωνικής και Νεώτερης Τέχνης της Δύσης στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.  Το 1979 μετακλήθηκε στην ίδια έδρα της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου δίδαξε μέχρι την αποχώρησή του ως ομότιμος καθηγητής.  Το 1991 εξελέγη τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών στην έδρα Ιστορία της Τέχνης.

Ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Αριστείδης Μπαλτάς εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση για τον θάνατο του ακαδημαϊκού:

«Εκφράζω τα θερμά συλλυπητήριά μου για την απώλεια του εξέχοντος ακαδημαϊκού Χρύσανθου Χρήστου. Συμμερίζομαι τον πόνο των οικείων του και τους μεταφέρω τις ευχαριστίες όλων μας για την προσφορά του στην πνευματική ζωή του τόπου μας».

Η εξόδιος ακολουθία για τον Χρύσανθο Χρήστου θα ψαλεί την Πέμπτη, 28 Ιανουαρίου 2016, ώρα 12.00΄μεσημέρι στον Ιερό Ναό Αγίων Θεοδώρων του Α΄ Νεκροταφείου Αθηνών.

Τα έργα του Χρύσανθου Χρήστου κυκλοφορούν από το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων, την Ακαδημία Αθηνών και τον Σύλλογο προς Διάδοσιν Ωφέλιμων Βιβλίων.