Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης μας προσκαλεί να μπούμε «Μέσα στα εργαστήρια των αρχαίων» και να δημιουργήσουμε μαζί τους

Μια νέα έκθεση στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης επιχειρεί να μας δείξει τον καθημερινό βίο και την καλλιτεχνική δημιουργία στην αρχαία Ελλάδα κάτω από ένα διαφορετικό πρίσμα.

Για είκοσι ημέρες, καλλιτέχνες και τεχνίτες, σε συνεργασία με αρχαιολόγους, θα παρουσιάζουν ζωντανά στο κοινό τον τρόπο δουλειάς των αρχαίων γλυπτών, αγγειοπλαστών και αγγειογράφων, χρυσοχόων και χαλκουργών. Χρησιμοποιώντας παραδοσιακά εργαλεία (σμίλες, αμόνια, κεραμικούς τροχούς κτλ.) οι καλλιτέχνες θα μετατρέψουν το μουσείο σε ζωντανό εργαστήριο, όπου θα παράγουν αντικείμενα παρόμοια με τα αρχαία εκθέματα του μουσείου που θα παρουσιάζονται στον ίδιο χώρο. Ενήλικες και παιδιά θα μπορούν να δουν από κοντά πώς σμιλευόταν ένα κυκλαδικό ειδώλιο; ποια ήταν η τεχνική διακόσμησης ενός αρχαίου αγγείου; τι εργαλεία χρησιμοποιούσαν οι αρχαίοι χρυσοχόοι για να φτιάξουν κοσμήματα;

Η έκθεση οργανώνεται σε τρεις ενότητες: Μεταλλοτεχνία, Μαρμαροτεχνία, Κεραμική. Η επιμέλεια ανήκει στον Νίκο Παπαδημητρίου.

Στην πρώτη ενότητα, της Μεταλλοτεχνίας, θα παρουσιάζονται  αρχαία μετάλλινα αντικείμενα καθώς και επεξηγηματικά σχέδια με πληροφορίες για τους αρχαίους τεχνίτες, τα εργαστήρια και τις διάφορες τεχνικές κατασκευής.  Στον ίδιο χώρο θα φιλοξενείται το «Το εργαστήριο του Ηφαίστου», το «ζωντανό εργαστήριο»  με τις εγκαταστάσεις και τα εργαλεία των τεχνιτών (αμόνια, σφυριά, καλέμια, αντίγραφα αντικειμένων κ.ά).

Η δεύτερη ενότητα, της Κεραμικής, θα φιλοξενεί αρχαία αγγεία και πήλινα ειδώλια μαζί με το «Το εργαστήριο της Αθηνάς», το «ζωντανό εργαστήριο» με τον κεραμικό τροχό, τον πηλό, τα ημιτελή αγγεία, τα εργαλεία του αγγειογράφου κ.ά.

Στην τρίτη ενότητα, της Μαρμαροτεχνίας, θα παρουσιάζονται  κυκλαδικά ειδώλια και κλασικά μαρμάρινα γλυπτά αλλά και το «Το εργαστήριο του Δαιδάλου», το «ζωντανό εργαστήριο» με τους πάγκους των γλυπτών, τα εργαλεία, τα προπλάσματα και τα ημιτελή μαρμάρινα έργα.

Τα ζωντανά εργαστήρια θα λειτουργούν σε συγκεκριμένες  ημέρες και ώρες ενώ οι επισκέπτες θα μπορούν να προσέρχονται οποιαδήποτε στιγμή το επιθυμούν:

Το πρόγραμμα λειτουργίας των εργαστηρίων:

Μαρμαροτεχνία «Το εργαστήριο του Δαιδάλου»
11-12 Φεβρουαρίου: 15.00-20.00
13-15 Φεβρουαρίου: 12.00-17.00
Συμμετέχουν: Επαμεινώνδας Βενιέρης, Πραξιτέλης Τζανουλίνος, Γιάννης Παπαδάτος

Κεραμική «Το εργαστήριο της Αθηνάς»
18-19 Φεβρουαρίου: 15.00-20.00
20-22 Φεβρουαρίου: 12.00-17.00
Συμμετέχουν: Θωμάς Κοτσιγιάννης, Νίκος Μπαμιατζόγλου, Νίκος Παπαδημητρίου

Μεταλλοτεχνία «Το εργαστήριο του Ηφαίστου»
25-26 Φεβρουαρίου: 15.00-20.00
27-29 Φεβρουαρίου: 12.00-17.00
Συμμετέχουν: Άκης Γκούμας, Δημήτρης Αλεξάνδρου, Νίκος Παπαδημητρίου

«Μέσα στα εργαστήρια των αρχαίων - μαζί δημιουργούμε», Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, Νεοφύτου Δούκα 4, www.cycladic.gr. Διάρκεια έκθεσης: 11-29 Φεβρουαρίου. Τιμή εισιτηρίου: 3,5 €. Για τους Φίλους του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, είσοδος δωρεάν.