Την φωτογραφία του διάσημου κινέζου αντικαθεστωτικού καλλιτέχνη ο οποίος έχει στήσει προσωρινό εργαστήριο στο νησί δημοσιοποίησε ο δημοσιογράφος David Beard.

Η παρουσία του Ai Weiwei (Άι Γουέι Γουέι) στη Λέσβο τις αρχές του καλοκαιριού δεν πέρασε ασφαλώς απαρατήρητη. Ο κινέζος εικαστικός καλλιτέχνης ο οποίος μονοπωλεί το ενδιαφέρον δημοσιογράφων, συλλεκτών και φιλότεχνων τα τελευταία χρόνια –και λόγω των προβλημάτων που αντιμετωπίζει με τις κινεζικές αρχές- αποτελεί προσωπικότητα πρώτου μεγέθους και η θέλησή του να απαθανατίσει το προσφυγικό δράμα μέσα από το έργο του δεν θα μπορούσε να περάσει απαρατήρητη.

Έτσι, όταν χθες (31 Ιανουαρίου) ο David Beard, γνωστός δημοσιογράφος, τέως στέλεχος της Washington Post, δημοσιοποίησε μια ασπρόμαυρη φωτογραφία του καλλιτέχνη σε παραλία της Λέσβου σε πρηνή θέση, που φέρνει στο νου φωτογραφίες νεκρών προσφυγόπουλων, προκλήθηκε σάλος.

Η φωτογραφία την οποία τράβηξε ο Rohit Chawla προορίζεται για την έκθεση India Art Fair, την μεγαλύτερη έκθεση για τις τέχνες στη νοτιοανατολική Ασία και είναι φυσικά στημένη.

Ο Ai Weiwei, έκλεισε στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας την έκθεση του «Ruptures» στο Faurschou Foundation της Κοπεγχάγης σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την ψήφιση νόμου με τον οποίο οι αρχές της Δανίας μπορούν να κατάσχουν περιουσιακά στοιχεία των προσφύγων.