Η διάσημη εικαστικός πιστεύει πως η τέχνη μπορεί να αλλάξει τον κόσμο και το αποδεικνύει με μια εγκατάσταση για το School of the Future στη Στέγη Ιδρύματος Ωνάση.

Ως τις 6 Μαρτίου θα διαρκέσει η έκθεση-εγκατάσταση της εικαστικού, που πρωταγωνιστεί τα τελευταία χρόνια στο παγκόσμιο καλλιτεχνικό στερέωμα, στην Αθήνα. Στον εκθεσιακό χώρο -1 της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση η νεαρή αμερικανίδα, με καταγωγή από την Ταϊβάν, δημιούργησε τη δική της πρωτότυπη αίθουσα διδασκαλίας χωρίς δασκάλους, βιβλία και μαθητές: Χίλια κόκκινα μπαλόνια περικυκλώνουν μια σχολική έδρα η οποία είναι προσεγγίσιμη μέσω μια ράμπας. Πάνω στην έδρα υπάρχει ένα σημειωματάριο στο οποίο οι επισκέπτες του School of the Future μπορούν να σημειώσουν το δικό τους «μάθημα ζωής». Μπορούν επίσης να παίξουν με τα μπαλόνια και γενικά να διοχετεύσουν την παιδικότητά τους και να κάνουν πραγματικότητα όλα εκείνα που δεν μπόρεσαν όταν ήταν ακόμα στο σχολείο.

Η ιδέα πίσω από την εγκατάσταση είναι να δημιουργηθεί ένα μεγάλο σχολείο συλλογικής εμπειρίας, όπου την κοινή εγκυκλοπαίδεια γνώσεων διαμορφώνουν οι ατομικές εμπειρίες των επισκεπτών.

Η συνεργασία της Candy Chang με τη Στέγη δεν θα περιοριστεί στο School of the Future. Θα ακολουθήσουν μέσα στον Μάιο δύο ακόμα site-specific εγκαταστάσεις: Οι Before I Die και Confessions.

Before I die

Το 2011, η Κάντυ Τσανγκ ξεκίνησε αυτό το installation ως τοπικό πείραμα σε ένα εγκαταλειμμένο σπίτι της γειτονιάς της, στη Νέα Ορλεάνη. Κατέλαβε κυριολεκτικά το κτίριο, βάφοντας τους εξωτερικούς τοίχους του στα χρώματα του σχολικού μαυροπίνακα, όπου με λευκά stencil γράμματα έγραψε πολλές φορές τη φράση «Πριν πεθάνω, θέλω να…». Οι περαστικοί καλούνταν να αποτελειώσουν τη φράση, γράφοντας με κιμωλία τις μελλοντικές επιθυμίες τους.

Περισσότεροι από χίλιοι τοίχοι «Πριν πεθάνω» έχουν δημιουργηθεί σε 70 και πλέον χώρες, ανάμεσά τους στο Καζακστάν, το Ιράκ, την Αϊτή, την Κίνα, την Ουκρανία, την Πορτογαλία, την Ιαπωνία, τη Δανία, την Αργεντινή και τη Νότια Αφρική.

Confessions

Οι ανώνυμες και μυστικές εξομολογήσεις που έχουν γραφτεί σε έναν ιδιωτικό θάλαμο, πάνω σε μικρά ξύλινα πλακίδια, αναρτώνται στο δημόσιο χώρο, σε ένα πολύπτυχο εξομολογητήριο. Οι ατομικές εξομολογήσεις του καθενός δημιουργούν ένα ιδιότυπο installation –σαν τοίχο προσευχής– και υπενθυμίζουν πως δεν είμαστε μόνοι.

H γκουρού των αμερικανικών talk shows, Oprah Winfrey, έχει δηλώσει για την Candy Chang: «Μέσα από μια σειρά μεγάλης κλίμακας projects, που συνδυάζουν την εικαστική εγκατάσταση με τον ακτιβισμό, η Τσανγκ ενθαρρύνει τον κόσμο να αλληλεπιδράσει με το δημόσιο χώρο για να ακουστεί η φωνή του».

Η επιμέλεια του project είναι της Αφροδίτης Παναγιωτάκου.

School of the Future της Candy Chang, Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, Συγγρού 107, Αθήνα. Ημέρες και ώρες λειτουργίας: Καθημερινά 12:00 – 21:00 έως 6 Μαρτίου 2016. Πληροφορίες – κρατήσεις: 210 9005800. Είσοδος ελεύθερη με δελτίο εισόδου.