Μια έκθεση για το βλέμμα του φωτογράφου πάνω στις εκθέσεις που φιλοξενήθηκαν τα τελευταία χρόνια στο μουσείο και ένα σχόλιο πάνω στο εκθέτειν

Ο Λεωνίδας Κουργιαντάκης είναι ένας φωτογράφος δύο «ταχυτήτων». Το μισό του δημιουργικού βίου του είναι αφιερωμένο στη δημιουργία πρωτότυπων εικόνων –έργα του περιλαμβάνονται στις συλλογές του Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης. Το άλλο μισό είναι αφιερωμένο στο Μουσείο Μπενάκη, όπου εργάζεται φωτογραφίζοντας περιοδικές εκθέσεις και εκθέματα από τις μόνιμες συλλογές του μουσείου, επιμελούμενος εκθέσεις, επεξεργαζόμενος ηλεκτρονικά το υλικό του πολύτιμου Φωτογραφικού Αρχείου του.

Τα έργα του που φιλοξενούνται στην τωρινή «Έκθεση σε 7″» αποτελούν μια λοξοδρόμηση από την επίσημη επαγγελματική ενασχόληση του Κουργιαντάκη στο μουσείο, μια ματιά πάνω στο εκθέτειν το οποίο βρίσκεται στον πυρήνα της δραστηριότητας κάθε μουσείου, μέσα από το πρίσμα της προσωπικής καλλιτεχνικής δημιουργίας.

Με άλλα λόγια πρόκειται για φωτογραφίες που τραβήχτηκαν στη διάρκεια αρκετών μηνών καθώς οι εκθέσεις στήνονταν και ξεστήνονταν στην αίθουσα περιοδικών εκθέσεων του μουσείου. Σε αυτές καταγράφονται τα έργα, η οπτική των επιμελητών, των θεατών αλλά και του ίδιου του φωτογράφου που με τον τρόπο του αντιδρά στην ατμόσφαιρα κάθε έκθεσης. Ο φωτογράφος γίνεται το άγρυπνο μάτι και η συνείδηση του μουσείου και κάθε εικόνα του αποτελεί μια ψηφίδα ενός ενιαίου εικαστικού έργου που έχει ως άξονα τα έργα και τις ημέρες του μουσείου Μπενάκη.

Οι συντελεστές της έκθεσης:

Επιμέλεια έκθεσης: Σπύρος Γιανναράς, Αλίκη Τσίργιαλου
Αρχιτεκτονικός σχεδιασμός: Ναταλία Μπούρα
Γραφιστικές εφαρμογές: Ντόρα Πικιώνη

Μουσείο Μπενάκη, Κουμπάρη 1, Κολωνάκι, τηλ. 210 3671000. Ημέρες και ώρες λειτουργίας: Τετάρτη, Παρασκευή 9.00–17.00, Πέμπτη, Σάββατο: 9.00-24.00, Κυριακή: 9.00-15.00 (Δευτέρα, Τρίτη κλειστά), από 11/02/2016 έως 03/04/2016.