Η «Συλλογή Ραιδεστού» του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης παρουσιάζεται για πρώτη φορά σε μια έκθεση αφιερωμένη στο προσφυγικό ζήτημα

Η Συλλογή Ραιδεστού που φυλάσσεται από το 1922 στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης έχει μια ενδιαφέρουσα και άκρως επίκαιρη ιστορία. Τα αντικείμενα που την αποτελούν -ένας κούρος και μία κόρη, ταφικές στήλες, ανάγλυφα αφιερωμένα στους θεούς, τραπεζοφόρα, αρχιτεκτονικά μέλη και επιγραφές- μεταφέρθηκαν στην Θεσσαλονίκη από τους πρόσφυγες που κατέφυγαν εκεί από την Ραιδεστό και την υπόλοιπη Ανατολική Θράκη.

Η αρχική συλλογή, που συγκροτήθηκε από τον Θρακικό Φιλεκπαιδευτικό Σύλλογο μεταξύ 1871 και 1922, περιελάμβανε σημαντικό αριθμό αρχαίων αντικειμένων –κυρίως μαρμάρινων- τα οποία χρονολογούνται από τον 6ο π.Χ. αιώνα έως τον 4ο μ.Χ. αιώνα. Από αυτά οι πρόσφυγες κατάφεραν να «διασώσουν» μεγάλο μέρος τα οποία θα οποία θα εκτεθούν για πρώτη φορά στο σύνολό τους από τις 2 Μαρτίου του ’16 έως τις 31 Ιανουαρίου του ’17.

Το ενδιαφέρον της έκθεσης «Ραιδεστός – Θεσσαλονίκη. Αρχαιότητες σ’ ένα ταξίδι προσφυγιάς» είναι, όπως όλοι αντιλαμβάνονται, πολλαπλό. Τα εκθέματα –μεγάλης αξίας- αφηγούνται αφενός την αρχαία ιστορία της Ανατολικής Θράκης, αφετέρου την ιστορία των ελλήνων κατοίκων της περιοχής οι οποίοι στα τέλη του 19ου αιώνα αναζήτησαν τα τεκμήρια της μακραίωνης ιστορίας τους στην περιοχή. Σήμερα, τα ίδια μνημεία είναι οι αδιάψευστοι μάρτυρες του ξεριζωμού και της αναγκαστικής προσφυγιάς, που περίμενε τους Έλληνες της Ραιδεστού και των γύρω περιοχών τις πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα.

«Ραιδεστός – Θεσσαλονίκη. Αρχαιότητες σ’ ένα ταξίδι προσφυγιάς», Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, Τετάρτη 2 Μαρτίου 2016 (ώρα 19:00) έως 31 Ιανουαρίου 2017.