Αντίγραφα του μηχανισμού καθώς και του Εφήβου των Αντικυθήρων θα εκτεθούν σε μουσεία και στο μετρό της Μόσχας στο πλαίσιο του Έτους 2016 - Η Ελλάδα στη Ρωσία

Το 2016 έχει χαρακτηρισθεί έτος ελληνορωσικής φιλίας, ιδιαίτερα στον τομέα του πολιτισμού. Στο πλαίσιο λοιπόν των ανταλλαγών που έχουν προγραμματιστεί με τη συμμετοχή μουσείων και άλλων πολιτιστικών οργανισμών στις δύο χώρες, η περιφέρεια Αττικής «στέλνει» στη ρωσική πρωτεύουσα ένα αντίγραφο του μηχανισμού των Αντικυθήρων καθώς και δύο αντίγραφα του Εφήβου των Αντικυθήρων σε φυσικό μέγεθος για να εκτεθούν σε μουσεία και στο μετρό της πόλης. Παράλληλα, μέσα από 50 οθόνες, θα παρουσιάζεται η ιστορία και ο τρόπος λειτουργίας του μηχανισμού στη ρωσική γλώσσα.

Η έκθεση προγραμματίζεται να ξεκινήσει τον Αύγουστο και θα περάσει από το Μουσείο Αρχιτεκτονικής το Σεπτέμβριο και το Τμήμα Αστροφυσικής του Πανεπιστημίου Μόσχας τον Οκτώβριο, ενώ στο μετρό η παρουσίαση, που θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Ελλάδας στη Μόσχα, θα διαρκέσει καθ' όλο το διάστημα Αυγούστου-Οκτωβρίου, απομένει μόνο να αποφασιστεί με τις ρωσικές αρχές σε ποια γραμμή θα φιλοξενηθεί.

Στα σημεία που θα φιλοξενηθεί στην έκθεση θα υπάρχει και προωθητικό υλικό της Περιφέρειας Αττικής.