Ένα έργο του Cris Gianakos, του διάσημου ελληνοαμερικάνου εικαστικού που «μεγαλουργεί» στη Νέα Υόρκη, είναι το τελευταίο απόκτημα του μουσείου, δωρεά του Claes Nordenhake, ιδιοκτήτη και διευθυντή της Galerie Nordenhake

Είναι ένας από τους πιο γνωστούς καλλιτέχνες της ελληνικής διασποράς σήμερα με σημαντική παρουσία στην διεθνή σκηνή και μόνιμη έδρα στη Νέα Υόρκη όπου άλλωστε γεννήθηκε. Τα έργα του, πίνακες και γλυπτά, είναι έντονα γεωμετρικά, εμπνευσμένα από το αστικό τοπίο και φιγουράρουν στις συλλογές πολλών μουσείων και ιδιωτών.

Το έργο του Cris Gianakos «Ramp Prototype» που εκτίθεται πλέον στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης είναι έργο της δεκαετίας του ’80, μια από τις πιο παραγωγικές δεκαετίες της καριέρας του. Πρόκειται για μια ράμπα, μια επικλινή κατασκευή από ξύλο και σίδερο που εκμεταλλεύεται τη δυναμική της διαγώνιας γραμμής.

Το έργο δώρισε στο Μουσείο ο Claes Nordenhake, ιδιοκτήτης και διευθυντής της Galerie Nordenhake (Βερολίνο, Στοκχόλμη) και συνεργάτης του καλλιτέχνη.  Η παραλαβή έγινε στις 6 Μαρτίου και πλέον αποτελεί μέρος της μόνιμης συλλογής του που αποτελείται από 2.000 έργα ζωγραφικής, γλυπτικής, βιντεοτέχνης, συναρμογών, εγκαταστάσεων, χαρακτικής και φωτογραφίας Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών.