Μια διαφορετική έκθεσή της εικαστικού Μαρίνας Προβατίδου στο πλαίσιο της 3η  Έκδοσης του Διεθνούς Φεστιβάλ Χαρακτικής και Εκτυπώσεων

Η Μαρίνα Προβατίδου, απόφοιτος της ΑΣΚΤ και καθηγήτρια καλλιτεχνικών,  είναι εγγονή προσφύγων. Οι εικόνες των προσφύγων στα σύνορα, οι εμπειρίες της εξορίας και της εξαθλίωσης, την απασχολούν έντονα και την βασανίζουν.

Η φετινή ατομική έκθεσή της στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης που πραγματοποιείται στο πλαίσιο της 3η  Έκδοσης του Διεθνούς Φεστιβάλ Χαρακτικής και Εκτυπώσεων είναι αφιερωμένη στον άνθρωπο-θύμα του πολέμου μέσα από μορφοπλαστικές αναζητήσεις και διαφορετικές τεχνικές. Φωτογραφίες ψηφιακά επεξεργασμένες και τυπωμένες σε πλέξιγκλας, βίντεο και ζωγραφική, χαρακτικά έργα και τυπώματα συνθέτουν έναν κόσμο χαμένων ελπίδων, ονείρων και εγκαρτέρησης.

Την έκθεση επιμελείται η ιστορικός τέχνης Λήδα Καζαντζάκη. Στο κείμενό της με τίτλο «Η απελευθερωτική λειτουργία της μνήμης» αναφέρει για την Μαρίνα Πραβατίδου και το έργο της: «Η μνήμη καθορίζει την πορεία μας, συντονίζει τα βηματισμό και τις κινήσεις μας. Αναδύεται απρόσμενα μέσα από τα τραύματα τα παλιά, τα βυθισμένα μέσα στον απροσδιόριστο χωροχρόνο του ασυνείδητου, ως μια α(-να)κολουθία εσωτερικευμένων και αρχέτυπων εκφράσεων που συναντάμε διαρκώς στο διάβασμα της ζωής μας. Καταγράφεται ως ένας αδέκαστος διερμηνέας του υποκειμένου που ανατρέπει την οποιανδήποτε προσπάθεια αποπροσανατολισμού του από την αλήθεια του είναι του».       

Γράψε μου τα όνειρά σου-Μαρίνα Προβατίδου, Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, Πειραιώς 206, Ταύρος, Αθήνα. Διάρκεια έκθεσης: Τετάρτη 23 Μαρτίου έως  Κυριακή 3 Απριλίου 2016. Ώρες λειτουργίας: Δευ-Κυρ, 18:00-22:00. Είσοδος Ελεύθερη