Μια έκθεση με πρωτότυπα σχέδια του Thomas Hope, του ολλανδο-βρετανού περιηγητή, συλλέκτη και διακοσμητή, από την Κωνσταντινούπολη του τέλους του 18ου αιώνα.

Ο Thomas Hope ανήκε σε μια κατηγορία ευρωπαίων που δεν υπάρχει πλέον. Ως γόνος οικογένειας τραπεζιτών με σημαντική περιουσία είχε τη δυνατότητα να ικανοποιήσει κάθε επιθυμία και περιέργειά του, να ταξιδέψει και να καλλιεργήσει τα καλλιτεχνικά ένστικτά του.

Η αρχή έγινε με το Grand Tour, την καθιερωμένη περιοδεία διάρκειας περίπου δύο χρόνων σε Ιταλία, Ελλάδα, Αίγυπτο και Τουρκία, που συνήθιζαν να κάνουν οι νέοι «καλών» οικογενειών μετά την εκπνοή των σπουδών τους. Ο Hope μπάρκαρε για το μεγάλο ταξίδι το 1795, λίγα χρόνια μόλις μετά από την έκρηξη της Γαλλικής Επανάστασης. Προικισμένος με αισθητικές ανησυχίες αντάξιες της μόρφωσης που είχε λάβει και με ταλέντο στην ζωγραφική, ο νεαρός ταξιδιώτης ανακάλυψε στις χώρες αυτές, εκτός από αρχαία κάλλη και τα υλικά σύμβολα ενός διαφορετικού πολιτισμού τα οποία και αποφάσισε να τα απαθανατίσει.

Τα έργα του Thomas Hope από την περιοδεία του, υδατογραφίες και σχέδια με σινική μελάνη, είναι εντυπωσιακά στην ακρίβεια και στην λεπτομέρειά τους. Σε αυτά απαθανατίζει αρχιτεκτονικά μνημεία, προσόψεις, απόψεις δωματίων και κήπους, τα οποία θα αποτελέσουν στη συνέχεια πηγή έμπνευσης για τα έπιπλα και τα εσωτερικά κτιρίων που θα δημιουργήσει ο ίδιος.

Μετά τον θάνατό του το 1831, ο Hope παρέμεινε στη μνήμη των ανθρώπων ως σχεδιαστής επίπλων και διακοσμητής, εισηγητής του στυλ Regency, και συλλέκτης αρχαιοτήτων και έργων τέχνης. Τα σχέδιά του χάθηκαν για πολλά χρόνια έως ότου περιήλθαν στην ιδιοκτησία του Αντώνη Μπενάκη –σήμερα φυλάσσονται στην Βιβλιοθήκη του Μουσείου Μπενάκη.

Μια πρώτη ιδέα για το έργο του Hope πήραμε το 1985 όταν κυκλοφόρησε το πολυσέλιδο άλμπουμ «Thomas Hope (1769-1831): Images of 18th century Greece)» σε επιμέλεια Φανής-Μαρίας Τσιγκάκου από τις εκδόσεις Μέλισσα.  Το 2008 κάποια από τα σχέδια του εκτέθηκαν στο Victoria and Albert Museum, όμως η έκθεση «Thomas Hope -Σχέδια της οθωμανικής Κωνσταντινούπολης» που θα είναι ανοικτή στο κοινό από την Πέμπτη 24 Μαρτίου στο Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης είναι η πρώτη αυτής της έκτασης και σπουδαιότητας.

«Thomas Hope -Σχέδια της οθωμανικής Κωνσταντινούπολης», Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης, Ασωμάτων 22 & Διπύλου 12, Αθήνα,  τηλ 210 3251311 Διάρκεια: 24/03/2016 - 25/09/2016.