Η αμφιλεγόμενη ιρακινή αρχιτεκτόνισσα που έκανε μόδα τις καμπύλες στα δημόσια κτίρια πέθανε σε νοσοκομείο του Μαϊάμι από καρδιακή προσβολή

Ήταν η μοναδική γυναίκα σε έναν αυστηρά ανδροκρατούμενο κόσμο. Τον κόσμο των διεθνών αρχιτεκτονικών διαγωνισμών και των συμβολαίων δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων.

Το επίτευγμα της δεν ήταν μικρό, ιδιαίτερα αν λάβει κανείς υπόψη του ότι η Ζάχα Χαντίντ τα πρώτα χρόνια της καριέρας της δεν κατάφερε να δει ούτε ένα από τα σχέδιά της υλοποιημένο. Παρά τους επαίνους και τις βραβεύσεις, τα σχέδιά της κρίνονταν ανεφάρμοστα, κατάλληλα μόνο για να κοσμούν τοίχους και σελίδες περιοδικών.

Τελικά το όραμα της Χαντίντ θριάμβευσε. Δεκαπέντε χρόνια μετά από την ίδρυση του γραφείου της στο Λονδίνο,  η ανέγερση του Vitra Fire Station στο Weil Am Rhein της Γερμανίας (1993) σήμανε την αρχή μιας ένδοξης πορείας που την έφερε συχνά στη δίνη του κυκλώνα.

Το αποκορύφωμα ήρθε με το Keyder Aliyev Centre στο Μπακού του Αζερμπαϊτζαν  (2013)  το οποίο εγκαινιάστηκε εν μέσω διαμαρτυριών για τις συνθήκες ανέγερσής του, τις βίαιες εξώσεις των κατοίκων της περιοχής, τις παραβιάσεις των ανθρώπινων δικαιωμάτων και άλλα πολλά.

Η απάντηση της Χαντίντ στις κατηγορίες, ότι δηλαδή δεν την απασχολεί τίποτε άλλο εκτός από τη δουλειά της, δεν ικανοποίησε τους επικριτές της. Όμως, η εμπλοκή της με το νέο στάδιο στο Κατάρ που θα φιλοξενήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο το 2022 ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι.  Τον Σεπτέμβριο του ’15 η αρχιτέκτονας στη διάρκεια εκπομπής του BBC όταν δημοσιογράφος την ρώτησε για τα εργατικά ατυχήματα στη διάρκεια των έργων, αποχώρησε εν εξάλλω.

Όπως είναι φυσικό, η καριέρα της Χαντίντ δεν μπορεί να χωρέσει σε λίγες γραμμές. Στα τριάντα πέντε περίπου χρόνια που διήρκεσε πέτυχε να αλλάξει εντελώς τους κανόνες του παιχνιδιού και τις αντιλήψεις μας για το πώς μπορεί να είναι ένα δημόσιο κτίριο. Μάλιστα, καθώς τα χρόνια περνούσαν και εκείνη αποκτούσε μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στις δυνάμεις της, τα σχέδια της θύμιζαν όλο και περισσότερο γλυπτά, αχειροποίητες κατασκευές, μυθικά πλάσματα που λιάζονται αμέριμνα.

Η Ζάχα Χαντίντ είναι η μοναδική γυναίκα που έλαβε ποτέ το βραβείο Pritzker (2004), το ισοδύναμο του βραβείου Νόμπελ για την αρχιτεκτονική. Οι λονδρέζοι θα την θυμούνται πάντα για το London Aquatics Centre που δημιούργησε ειδικά για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012 και επειδή επέλεξε την πόλη τους για να φτιάξει το στρατηγείο της.

Ήταν εξήντα πέντε χρονών.