Η ιστορία των φοινικόδεντρων της Αθήνας αλλά και η θέση του φοίνικα στην ισλαμική τέχνη βρίσκονται στον πυρήνα του έργου της Navine G. Khan-Dossos που θα παρουσιαστεί την Κυριακή 10 Απριλίου

Η ιστορία των φοινικόδεντρων της Αθήνας περιβάλλεται από πολλά μυστήρια. Κατά μία εκδοχή ο αφανισμός τους από το αστικό τοπίο οφείλεται στη συστηματική προσπάθεια των αρχών να μεταβάλουν τη φυσιογνωμία της πόλης επί το ευρωπαϊκότερο. Άλλοι λένε πως το «πογκρόμ» συνέβη κατά το τέλος της Τουρκοκρατίας, άλλοι ότι συνέπεσε με το τέλος του Β’ παγκόσμιου πολέμου κι άλλοι επί δικτατορίας.

Η Navine G. Khan-Dossos βρέθηκε στην Αθήνα τον Σεπτέμβριο του 2015 με σκοπό να εγκατασταθεί. Η ιστορία των φοινίκων την εντυπωσίασε και αποφάσισε να λύσει το αίνιγμα γύρω από την εξαφάνισή τους, κατασκευάζοντας μια τοιχογραφία, η οποία στην τελική μορφή της θα εκτεθεί μόνιμα στο κυλικείο του Μουσείου Μπενάκη Ισλαμικής Τέχνης.

Η ζωγραφική της Navine G. Khan-Dossos πατάει σε δύο «βάρκες»: στην ανεικονική ισλαμική τέχνη και στην αλγοριθμική φύση της παγκοσμιοποίησης. Το έργο που δημιούργησε, «Imagine a Palm Tree»,  εξετάζει την ιστορία του φοινικόδεντρου στην Αθήνα, τόσο στο παρελθόν όσο και στο παρόν. Το δέντρο γίνεται ένα σύμβολο του κατακόρυφου άξονα της πόλης. Τα κλαδιά εκτείνονται ψηλά όπως τα ασύρματα δίκτυα CCTV και WiFi αλλά και οι τηλεφωνικές κεραίες. Αντίστοιχα, οι ρίζες του φοίνικα εξαπλώνονται όπως το μετρό της πόλης και τα πολύπλοκα καλωδιακά δίκτυα. Η σύγχρονη τεχνολογία αντικατοπτρίζεται στην τοιχογραφία σε αντιπαράθεση με ισλαμικά μοτίβα και αφηρημένα οργανικά σχέδια, δημιουργώντας διαφορετικά επίπεδα αισθητικού και εννοιολογικού περιεχομένου για να αποκρυπτογραφήσει ο θεατής.

Imagine a Palm Tree- Navine G. Khan-Dossos, Μουσείο Μπενάκη Ισλαμικής Τέχνης, Ασωμάτων 22 & Διπύλου 12, τηλ. 210 3251311. Διάρκεια έκθεσης: 14.04.2016 – 25.09.2016. Ωράριο λειτουργίας: Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή 9.00 - 17.00, Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη Κλειστά. Τιμή εισιτηρίου: € 7 (κανονικό) €5 (μειωμένο)

Παράλληλες εκδηλώσεις:

Τετάρτη 20 Απριλίου 19:00 μ.μ.
Navine G. Khan-Dossos και Μίνα Μωραΐτου
Μια συζήτηση μεταξύ της καλλιτέχνιδας και της επιμελήτριας του μουσείου

Τετάρτη 11 Μαΐου 19:00 μ.μ.
Νίκος Θυμάκης, Ελληνική Εταιρεία Φίλων των Φοινικοειδών
Συζήτηση για τα Φοινικόδεντρα στην Αθήνα: Τι είναι ο ελληνικός φοίνικας;

Τετάρτη 25 Μαΐου 19:00 μ.μ.
James Bridle, Καλλιτέχνης και Συγγραφέας
Δέντρα, Τεχνολογία, και οι Ολυμπιακοί Αγώνες

Τετάρτη 1 Ιουνίου 19:00 μ.μ.
Leva Dureva και Eduardo Cassina, Metasitu
Αναζητώντας την Ζερζούρα: Η διαμόρφωση της πολυτέλεια με τα φοινικόδεντρα του Ντουμπάι

Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στα αγγλικά.