Στις 16 & 17 Απρίλη, ο χώρος του παλιού Σταθμού Πελοποννήσου του ΟΣΕ θα γίνει χώρος συνάντησης εικαστικών, καλλιτεχνών και νέων δημιουργών, με εκθέσεις, ποικίλα δρώμενα, συζητήσεις, video-προβολές και άφθονη μουσική.

Οι εκδόσεις “Άπαρσις” και η “Κίνηση Καλλιτεχνών με Αναπηρία” διοργανώνουν διήμερο εκδηλώσεων, με αφορμή την Παγκόσμια μέρα ποίησης αλλά και την ημέρα μνήμης των ανθρώπων με σύνδρομο Down.

Ανεξάρτητοι καλλιτέχνες-εικαστικοί, καθώς και φοιτητές της Σχολής Καλών Τεχνών, σπουδαστές του τμήματος Γραφιστικής των ΤΕΙ Αθηνών και σπουδαστές από το Studio Μελενίκου (Εργαστήρι Φωτογραφίας και Υποκριτικής), εμπνευσμένοι από τις ποιητικές συλλογές των εκδόσεων Άπαρσις, θα εκθέσουν τα δημιουργήματα-αποτελέσματα της συνartησης ποίησης και τεχνών σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους του παλιού Σταθμού.

Συζήτηση με θέμα «Η επίδραση του ποιητικού λόγου στη δυναμική των τεχνών, σε καιρούς κρίσης» θα γίνει το Σάββατο 16/4, στις 7.30 μ.μ., με ομιλητές τους γνωστούς ακαδημαϊκούς και καλλιτέχνες : Λίνα Νικολακοπούλου, στιχουργό, Πέπη Ρηγοπούλου, καθηγήτρια του ΕΚΠΑ, Πάνος Χαραλάμπους, πρύτανη της ΑΣΚΤ. Θα συντονίσει η Κατερίνα Θανοπούλου, καθηγήτρια ειδικής εκπαίδευσης & ποιήτρια. Παρέμβαση θα κάνει ο Αντρέας Κουζέλης, κοινωνιολόγος, συγγραφέας.

Την Κυριακή 17/04 η Κίνηση Καλλιτεχνών με Αναπηρία θα δώσει τη διάσταση των Ανάπηρων καλλιτεχνών, με συζήτηση, παρεμβάσεις, αφιέρωμα στον ποιητή με αναπηρία Άρη Ταστάνη και προβολή του Γερμανικού ντοκιμαντέρ «Ανάξιος για ζωή» | Unworthy of Living | Lebensunwert του Ρόμπερτ Κριγκ.

Θα ακολουθήσει συζήτηση με θέμα «Ναζιστικό έγκλημα, στίγμα, αόρατοι φράκτες και άνθρωποι με αναπηρία» και ομιλητές τους : Θανάσης Καμπαγιάννη, δικηγόρο, Γιώργος Μαρινόπουλο, Δημοσιογράφο και Αντώνης Ρέλλα, σκηνοθέτη.

Στην εκδήλωση θα λειτουργήσει Ποιητικό Καφενείο, με ανάγνωση ποιημάτων και παρουσίαση της εικαστικής δημιουργίας για το κάθε ποίημα και με τη δυνατότητα ελεύθερης συζήτησης, ενώ ειδικό αφιέρωμα θα πραγματοποιηθεί σε σύγχρονους Ρώσους και Λατινοαμερικάνους ποιητές.

Από τη διαδραστικότητα του διημέρου...ενδέχεται και να ξημερώσει

Ο χώρος είναι φιλικός και προσβάσιμος για ΑμεΑ.

Η συζήτηση θα υποστηριχθεί από διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα, χειλανάγνωση και ακουστική περιγραφή. Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων θα διατίθεται σε μορφή Braille και μεγαλογράμματης γραμματοσειράς και σε κώδικα QR. Οι χειριστές/ίστριες σκύλων οδηγών τυφλών είναι ευπρόσδεκτοι/ες με τα σκυλιά τους.