Η πρώτη έκθεση του διάσημου κινέζου εικαστικού στην Ελλάδα θα εγκαινιαστεί στις 20 Μαΐου

Ο Άι Γουέι Γουέι, ο κινέζος εικαστικός καλλιτέχνης που με τα γλυπτά και τις εγκαταστάσεις του πέτυχε να δημιουργήσει αναταράξεις ότι μόνο στο καλλιτεχνικό στερέωμα αλλά και στο πολιτικό κατεστημένο στη χώρα του και αλλού, καταφτάνει στη χώρα μας. Όχι για επίσκεψη, ούτε για να εμπνευστεί από το δράμα των προσφύγων, αλλά για μια έκθεση με επιλογές από γνωστά έργα του και ένα νέο έργο, εμπνευσμένο από τη συλλογή του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης.

Όμως, ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Ο Άι Γουέι Γουέι είναι το πιο πολυσυζητημένο πρόσωπο στον κόσμο των εικαστικών τεχνών σήμερα. Τα έργα του, τα οποία καλύπτουν ολόκληρο το εικαστικό φάσμα, καταφέρνουν να ισορροπούν ανάμεσα στην κινεζική χειροτεχνική παράδοση και στις επιταγές της εποχής. Μνημειακών διαστάσεων –τα πιο γνωστά- και «ευανάγνωστα» μεταφέρουν μηνύματα με παγκόσμιο ενδιαφέρον κατά της διαφθοράς, της καταπίεσης, της εκμετάλλευσης κ.λπ. Εκθέσεις του έχουν φιλοξενηθεί σε μουσεία και πινακοθήκες καθώς και σε χώρους ιστορικού ενδιαφέροντος –το Αλκατράζ και το ανάκτορο Μπλένχαϊμ μεταξύ αυτών- ενώ η κόντρα του με την κινεζική κυβέρνηση που οδήγησε στην δίωξή του και στη στέρηση του διαβατηρίου προκάλεσε σάλο.

Ο Άι Γουέι Γουέι επισκέφτηκε την Αθήνα και τη Λέσβο το 2015 καλεσμένος του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης. Τώρα επιστρέφει με μια έκθεση που θα αποτελέσει το εικαστικό γεγονός της Άνοιξης στην Αθήνα. Με τις δημιουργίες του Grapes (2011), Divina Proportione (2012), Mask (2011) και Cao (2014) και το έργο που εμπνεύστηκε από τη συλλογή του μουσείου ο καλλιτέχνης επιδιώκει έναν εικαστικό διάλογο με την κυκλαδική τέχνη.

Το 10% των συνολικών εσόδων της έκθεσης, των πωλήσεων και των χορηγιών θα δοθεί απευθείας σε αυστηρά επιλεγμένες ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται ανά την Ελλάδα σχετικά με τη διαχείριση της μεταναστευτικής κρίσης.

«Ai Weiwei at Cycladic», Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, Νεοφύτου Δούκα 4, Βασιλίσσης Σοφίας και Ηροδότου 1, Κολωνάκι, τηλ. 210 7228321-3, www.cycladic.gr. Διάρκεια έκθεσης: 20 Μαΐου – 30 Οκτωβρίου 2016. Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα, Τετάρτη, Παρασκευή, Σάββατο: 10.00-17.00, Πέμπτη: 10.00-20.00, Κυριακή: 11.00-17.00, Τρίτη: Κλειστό. Είσοδος: 7 €