Η έκθεση με έργα τριάντα ελλήνων εικαστικών για τα ενενηντάχρονα του συνθέτη ταξιδεύει στο Εκκοκκιστήριο Ιδεών της Βέροιας από 18 Απριλίου

Μετά από την περιοδεία της σε Αθήνα, Λάρισα και Θεσσαλονίκη η έκθεση για τα ενενηκοστά γενέθλια του Μίκη Θεοδωράκη που οργάνωσε ο Ιανός και η Μικρή Άρκτος και επιμελήθηκε η Ίρις Κρητικού μετακομίζει πλέον στη Βέροια, στο χώρο τέχνης Εκκοκκιστήριο Ιδεών. Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν τη Δευτέρα 18 Απριλίου, ημέρα αφιερωμένη στην Παγκόσμια Πολιτιστική Κληρονομιά, με τη συμμετοχή της Χορωδίας του Ωδείου Φιλίππου της Βέροιας και των μουσικών Κώστα και Μαρίας Γεωργίου.

Στην έκθεση συμμετέχουν οι εικαστικοί: Γιάννης Βούρος, Μάριος Βουτσινάς, Όλγα Γουλανδρή, Γιάννης Δέδες, Φραγκίσκος Δουκάκης, Κωνσταντίνος Έσσλιν, Αλεξάνδρα Ισακίδη, Μηνάς Καμπιτάκης, Χριστόφορος Κατσαδιώτης, Νικόλας Κληρονόμος, Βασιλική Κολιπέτσα, Εύα Κουτσούκου, Ανδρέας Μαράτος, Ελεάννα Μαρτίνου, Μηνάς Μαυρικάκης, Τίμος Μπατινάκης, Γιάννης Μπεκιάρης, Χαρίτων Μπεκιάρης, Γεωργία Μπλιάτσου, Κωνσταντίνος Παλιάν, Γεύσω Παπαδάκη, Βασίλης Πέρρος, Μαρίνα Στελλάτου, Κατερίνα Τσεμπελή, Φωτεινή Χαμιδιελή, Πάβλος Χαμπίδης, Αθηνά Χατζή, Αριστείδης Χρυσανθόπουλος.

Για την πρωτοβουλία τους αυτή ο Μίκης Θεοδωράκης έστειλε την παρακάτω ανοικτή επιστολή προς τους καλλιτέχνες:

Αγαπητοί φίλοι και φίλες,

Με τα έργα σας μου προσφέρατε μεγάλη χαρά και βαθειά συγκίνηση και σας ευχαριστώ.

Από την κορυφή των 90 χρόνων της ζωής μου είναι φυσικό να παρακολουθώ με αυξημένη ευαισθησία την απήχηση του έργου μου στις καινούριες γενιές, στα νέα παιδιά, Έλληνες και ξένους, προ παντός όμως στους νέους και στις νέες της Ελλάδας, στους οποίους αφιέρωσα το μουσικό μου έργο, τις προσπάθειες και τους αγώνες μου, κοινωνικούς και πατριωτικούς.

Γνωρίζω πόσο δύσκολο είναι για έναν καλλιτέχνη να παραδεχθεί κάποιον ομότεχνό του, δεδομένου ότι ο ίδιος έχει μέσα του τον δικό του αισθητικό δρόμο, που βασίζεται στις δικές του αισθητικές και άλλες αξίες. Κάτι εντελώς φυσικό κατά τη γνώμη μου, μιας και το «εγώ» στην Τέχνη είναι προϋπόθεση για τη δημιουργία ενός προσωπικού έργου, δηλαδή ενός έργου που να έχει την προσωπική σφραγίδα εκείνου που το δημιούργησε..

Γι' αυτόν το λόγο, το γεγονός ότι όχι μόνο αγαπήσατε αλλά και εμπνευστήκατε από το δικό μου έργο και τη δική μου προσφορά, θεωρώ ότι αποτελεί μια πράξη τιμής και αγάπης ανεκτίμητης αξίας. Και να είστε βέβαιοι, ότι η έκθεση αυτή για μένα, σ' αυτή τη συγκεκριμένη στιγμή, αποτελεί ένα ψυχικό νέκταρ, που βοηθά να στέκομαι όρθιος και δημιουργικός, στο μέτρο που μου επιτρέπουν οι κουρασμένες αντοχές μου.

Ευχαριστώ τον ΙΑΝΟ και ιδιαίτερα τον Νίκο Καρατζά για την πραγματοποίηση της έκθεσης αυτής και εύχομαι σε όλους εσάς αλλά και ... σε μένα Καλή Επιτυχία!

                  Αθήνα, 9.6.2015

                  Μίκης Θεοδωράκης

Η Ελλάδα του Μίκη, Εκκοκκιστήριο Ιδεών, Θεσσαλονίκης 67- Βέροια, τηλ. 6972440721. Διάρκεια: 18 Απριλίου - 30 Ιουνίου 2016. Ώρες λειτουργίας: Δευ - Παρ: 10:00 - 13:00 και 18:00 – 21:00, Σαβ: 10:00-20:00