Η έκθεση που ανοίγει σήμερα τις πύλες της για το κοινό πραγματοποιείται με δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος

Διακόσια εξήντα πέντε (265) αντικείμενα από μερικά από τα πιο σημαντικά μουσεία σε όλο τον κόσμο, ανάμεσά τους και ελληνικά, περιλαμβάνει η έκθεση «Πέργαμος και τα Ελληνιστικά Βασίλεια του Αρχαίου Κόσμου» που εγκαινιάζεται σήμερα 18 Απριλίου στο Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης. Η έκθεση που διατρέχει τρεις αιώνες ελληνικής τέχνης, καλύπτοντας την περίοδο που ξεκινά από τα χρόνια του Μεγάλου Αλεξάνδρου και καταλήγει στην εποχή της Κλεοπάτρας, είναι η πρώτη σε μουσείο των ΗΠΑ που εστιάζει στην συγκεκριμένη ιστορική περίοδο.

Τα εκθέματα περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, γλυπτά από μάρμαρο, ορείχαλκο και πηλό, χρυσά κοσμήματα, γυάλινα αγγεία, έγγλυφους ημιπολύτιμους λίθους, καθώς και πολύτιμα μέταλλα και νομίσματα που αποκαλύπτουν τη διαχρονική κληρονομιά των ελληνιστικών καλλιτεχνών και τη βαθιά επιρροή τους στη μετέπειτα ρωμαϊκή τέχνη.

Την έκθεση στο Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης θα πλαισιώσει μια σειρά από εκπαιδευτικά προγράμματα που περιλαμβάνουν ξεναγήσεις για παιδιά και οικογένειες, ξεναγήσεις για τους επισκέπτες με μειωμένη ή καθόλου όραση, καθώς και μία μουσική εκδήλωση με έργα του Schubert, ενώ στο πλαίσιο της έκθεσης, θα πραγματοποιηθεί και ένα διήμερο διεθνές συμπόσιο, το οποίο θα επικεντρωθεί στη γλυπτική και τις διακοσμητικές τέχνες της ελληνιστικής περιόδου.

Η έκθεση «Πέργαμος και τα Ελληνιστικά Βασίλεια του Αρχαίου Κόσμου» στο Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης θα διαρκέσει έως τις 17 Ιουλίου 2016. Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στον ιστότοπο του Met: http://www.metmuseum.org/exhibitions/listings/2016/pergamon