Η βιομηχανία ντομάτας του νησιού βρίσκεται στο επίκεντρο της φωτογραφικής έκθεσης του Χριστόφορου Δουλγέρη στο Εργοστάσιο Τεχνών Σαντορίνης

Κάποτε στη Σαντορίνη λειτουργούσε μια ακμάζουσα βιομηχανία τομάτας. Στα μέσα του 20ου αιώνα στο νησί λειτουργούσαν 9 εργοστάσια. Όμως, η αύξηση του τουρισμού από τη δεκαετία του ’70 και μετά οδήγησε στο σταδιακό κλείσιμό τους –η όχληση από τη λειτουργία τους ήταν μεγαλύτερη από το όφελος για την τοπική οικονομία.

Τα ίχνη από την συγκεκριμένη παραγωγική δραστηριότητα υπάρχουν ακόμα έντονα στο νησί. Βιομηχανικές εγκαταστάσεις εγκαταλελειμμένες, με τον εξοπλισμό τους ακόμα ακέραιο, κτίρια που άλλαξαν χρήση για να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες της νέας εποχής όπως το παλιό εργοστάσιο τομάτας Δ. Νομικος στη Βλυχάδα που στεγάζει πλέον το Εργοστάσιο Τεχνών Σαντορίνης (Santorini Arts Factory).

Ο Χριστόφορος Δουλγέρης, φωτογράφος που «επικοινωνεί» με τα παλιά κτίρια –πριν από δύο χρόνια μας είχε απασχολήσει με τις φωτογραφίες του εγκαταλελειμμένων σχολικών κτιρίων σε όλη την Ελλάδα- απαθανάτισε τα απομεινάρια αυτής της μίνι βιομηχανικής επανάστασης που συντελέστηκε στη Σαντορίνη το διάστημα 1870-1970 περίπου. Κάτω από το βλέμμα του οι έρημες αίθουσες με τα ακίνητα μηχανήματα αποκτούν ποιητική διάσταση –ένα σχόλιο για τον χρόνο που περνά και τις αλλαγές που επιφέρει.

Το μήνυμα της έκθεσης «Carpe Diem ή Αδράξτε τη Μέρα», βουβό αλλά εύγλωττο, εκφράζει την πάλη του δημιουργού να εμπνεύσει ζωή στην άψυχη ύλη και την αίσθηση επείγοντος που αυτή αποπνέει.

«Carpe Diem ή Αδράξτε τη Μέρα» - Έκθεση Φωτογραφίας του Χριστόφορου Δουλγέρη, Εργοστάσιο Τεχνών Σαντορίνης, Βλυχάδα, Σαντορίνη, από Σάββατο 7 Μαΐου