Η Διεθνής Ημέρα Μουσείων 2016 είναι μια ακόμα αφορμή για να επισκεφτεί κανείς ένα από τα πιο καλά συντηρημένα μνημεία βιομηχανικής αρχαιολογίας της Αθήνας

Με μια έκθεση αφιερωμένη στην ιστορία του παλιού εργοστάσιου φωταερίου της Αθήνας, υλοποιημένη από μαθητές των 49oυ, 64oυ, 72oυ, 73oυ, 77oυ και 81oυ Δημοτικών Σχολείων υπό την καθοδήγηση των δασκάλων τους, θα γιορτάσει φέτος το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου την Διεθνή Ημέρα Μουσείων (Τρίτη 17 Μαΐου).

Το project που έχει τίτλο «Το Γκάζι: ένα πολιτιστικό τοπίο» έχει στόχο την ανάδειξη της ιστορίας της περιοχής μέσα από προφορικές μαρτυρίες κατοίκων που συλλέχθηκαν από μαθητές και εικαστικά κολάζ με θέμα «Το Γκάζι το 2050». Μαθητές Ε’ & Στ’ Δημοτικού, με την καθοδήγηση των ανθρώπων του Μουσείου, του ιστορικού Γιάννη Στογιαννίδη και των δασκάλων τους, συνέλεξαν προφορικές μαρτυρίες κατοίκων του Γκαζιού, του Βοτανικού, του Κεραμεικού και του Θησείου. Οι μαθητές έγιναν για λίγο μικροί ερευνητές και ιστορικοί με σκοπό να ανακαλύψουν πώς ήταν το Γκάζι το 1980, πώς ήταν η καθημερινότητα στις γειτονιές, τι θυμούνται οι κάτοικοι από την εποχή που έκλεισε το παλιό εργοστάσιο φωταερίου και πώς πιστεύουν ότι συνέβαλε η Τεχνόπολη στη μεταμόρφωση του πολιτιστικού τοπίου της περιοχής.

Οι μικρότεροι μαθητές, Α’, Β΄, Γ’ και Δ΄Δημοτικού, πειραματίστηκαν με διαφορετικά υλικά, από το κάρβουνο μέχρι το αλουμίνιο, και άφησαν ελεύθερη τη φαντασία τους. Το αποτέλεσμα ήταν έξι συλλογικά εικαστικά κολάζ που μας ταξιδεύουν στο μέλλον για να δούμε πώς θα είναι το Γκάζι το 2050...

«Το Γκάζι: ένα πολιτιστικό τοπίο», Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου -Παλαιοί Φούρνοι, Τρίτη 17 Μαΐου 2016, 10:00-21:00. Είσοδος ελεύθερη. Παράλληλα, 18:00-21:00, θα πραγματοποιούνται ξεναγήσεις και αναβάσεις στο Παρατηρητήριο. Κλείστε τη δική σας ξενάγηση στο 210 3475535.