Η διάσημη καλλιτέχνις και μαθήτρια των Πίτερ Μπρουκ και Γιέρζι Γκροτόφσκι θα βρεθεί στην Αθήνα τον Ιούλιο για ένα εντατικό εργαστήριο Performance Making

Είναι μια από τις πιο προβεβλημένες μορφές σήμερα στον χώρο της Performance Art, δημιουργός, δασκάλα, συγγραφέας και ερευνήτρια με πολυσχιδή δράση και διαρκή παρουσία στη διεθνή σκηνή. Ο λόγος για την Άννα Φέρς (http://www.gold.ac.uk/theatre-performance/staff/a-furse/ http://www.athletesoftheheart.org), καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Goldsmiths του Λονδίνου (όπου διετέλεσε διευθύντρια στο τμήμα Θεάτρου και Performance μέχρι το 2015),  συν-διευθύντρια της διεπιστημονικής ερευνητικής κοιτίδας «The Centre of the Body», ιδρύτρια και εμψυχώτρια της ομάδας «Athletes of the Heart» με την οποία έχει κατακτήσει σημαντικές διακρίσεις. Με 33 χρόνια καλλιτεχνικής δραστηριότητας στην πλάτη της, η Φέρς, που ξεκίνησε τη μαθητεία της από το Royal Ballet και συνέχισε πλάι στον Πίτερ Μπρουκ και στον Γκροτόφσκι, είναι ίσως το πιο «κατάλληλο» πρόσωπο για να διδάξει τις αρχές και τη μεθοδολογία του Performance Making.

Η παρουσία της Άννα Φέρς στην Αθήνα από 7 έως 17 Ιουλίου φέτος το καλοκαίρι θα εστιάζει σε ένα project με τέσσερις δράσεις:

  • Εντατικό Οκταήμερο Εργαστήριο
  • Διάλεξη
  • Διήμερο Συμπόσιο
  • Παρουσιάσεις/ Performances

Ας τις δούμε αναλυτικά:

1) Εντατικό εργαστήριο 8 ημερών (workshop) με την Anna Furse, που θα εισάγει τους συμμετέχοντες στη μεθοδολογία της για τη δημιουργική προετοιμασία μίας performance.

Η μεθοδολογία συνδυάζει την εντατική σωματική άσκηση, τεχνικές  ομαδικής δημιουργίας, το «χτίσιμο» της εικόνας, την αλληλεπίδραση με το χώρο και την σκηνογραφία, τη δομή και τη σύνθεση. Οι συμμετέχοντες μπορούν να προέρχονται από ένα ευρύ φάσμα καλλιτεχνικών χώρων και εμπειριών, ωστόσο ο καθένας από τους συμμετέχοντες θα  πρέπει να είναι έτοιμος να δεσμευτεί καθ’ όλη τη διάρκεια του project, συμμετέχοντας πλήρως στο εργαστήριο έτοιμος να συνεισφέρει με ιδέες δουλεύοντας τόσο σε συλλογικό όσο και σε ατομικό επίπεδο, και σε όλη τη διαδρομή για τη δημιουργία μίας περφόρμανς.

Οι συμμετέχοντες, ως αποτέλεσμα του Εργαστηρίου,  θα δημιουργήσουν μία performance, την οποία θα καθοδηγήσει η Άννα Φερς, ως μια δραματουργική επινόηση που θα προέρχεται από τις δημιουργικές ασκήσεις των συμμετεχόντων και θα είναι βασισμένη  στην κοινή έρευνα και θεματολογία.

Κόστος Συμμετοχής στο εντατικό εργαστήριο διάρκειας 8 ημερών: 200€. Η είσοδος στις παρουσιάσεις θα είναι ελεύθερη για το κοινό.

Τα εργαστήρια απευθύνονται σε:

  • Σπουδαστές – φοιτητές καλλιτεχνικών σχολών. (Χορού, Δραματικές Σχολές/ Πανεπιστημιακά Τμήματα, Εικαστικές, Μουσικές Σχολές)
  • Καλλιτέχνες από διαφορετικούς χώρους (ηθοποιοί, χορευτές, εικαστικοί, σκηνοθέτες, μουσικοί κ.α.).
  • Ανθρώπους που έχουν ασχοληθεί ή θέλουν να ασχοληθούν με τη δημιουργική διαδικασία της performance.

Ο αριθμός των θέσεων στο εργαστήριο είναι περιορισμένος. Ο αριθμός και το είδος των τελικών παρουσιάσεων θα εξαρτηθεί από τον αριθμό και την πρόθεση των συμμετεχόντων.

Υποβολή Συμμετοχής:

Η υποβολή της συμμετοχής των υποψηφίων θα γίνεται ηλεκτρονικά, αποστέλλοντας ένα σύντομο βιογραφικό σημείωμα (υποχρεωτικό) στα αγγλικά, μαζί με τη φόρμα ενδιαφέροντος στο [email protected], με τον τίτλο «PMIL- Participation -(το όνομα του ενδιαφερόμενου)», έως τη Δευτέρα 9 Μαΐου 2016.Η τελική επιλογή θα γίνει από επιτροπή επαγγελματιών του χώρου. Οι υποψήφιοι θα πρέπει να λάβουν επιβεβαίωση ότι η υποβολή της συμμετοχής τους έχει παραληφθεί. Μετά το πέρας των εργαστηρίων θα δοθεί βεβαίωση παρακολούθησης.

Παρασκευή 8 - Παρασκευή 15 Ιουλίου 2016, από τις 17:00 έως τις 22:00. Τα εργαστήρια πραγματοποιούνται στην αγγλική γλώσσα.

2) Διάλεξη με τίτλο: «Δημιουργώντας μία περφόρμανς -υβριδική ζωντάνια σε ένα διασκορπισμένο κόσμο. Η γενεαλογία της Περφόρμανς και οι προβληματισμοί της, σήμερα, στη μετα-δραματική κουλτούρα της περφόρμανς» με την Anna Furse, να παρουσιάζει και αναλύει τα θέματα.

Η εκδήλωση έχει ελεύθερη είσοδο και απευθύνεται σε όσους ενδιαφέρονται για τη δημιουργική διαδικασία μιας performance (καλλιτέχνες, ερευνητές, ακαδημαϊκοί κ.α.) και θέλουν να προσεγγίσουν το θεωρητικό πλαίσιο  των ερωτημάτων αυτών.

Πέμπτη 7 Ιουλίου 2016, στις 19:00. H διάλεξη θα πραγματοποιηθεί στην Αγγλική Γλώσσα.

3) Συμπόσιο 2 ημερών που θα συντονίζουν η Anna Furse (Άννα Φερς) και η Ana Sanchez Colberg (Άνα Σάντσεζ Κολμπεργκ) Διευθύντρια του τμήματος Χορού και Θεάτρου στο DEREE - The American College στην Ελλάδα.

Το συμπόσιο θα συμπεριλαμβάνει και μία δημόσια πλατφόρμα για την performance στην Ελλάδα, σήμερα. Τρεις Έλληνες καλλιτέχνες θα παρουσιάσουν το έργο τους, το οποίο και θα αποτελέσει βάση για περεταίρω συζήτηση.

Σάββατο 16 & Κυριακή 17 Ιουλίου 2016, στις 19:00. Το συμπόσιο θα πραγματοποιηθεί στην αγγλική γλώσσα. Η είσοδος στο συμπόσιο είναι ελεύθερη για το κοινό.

4) Παρουσιάσεις/ Performances

Συμπεριλαμβάνει:

α. Τις Παρουσιάσεις/ Performances στο πλαίσιο του εντατικού Εργαστηρίου
β. Τη δημόσια πλατφόρμα για την performance στην Ελλάδα, σήμερα, στο πλαίσιο του Διήμερου Συμποσίου. (Τρεις Έλληνες καλλιτέχνες παρουσιάζουν το έργο τους, το οποίο και θα αποτελέσει βάση για περεταίρω συζήτηση, στο Συμπόσιο).

Σάββατο 16 & Κυριακή 17 Ιουλίου 2016, στις 21:00. Η είσοδος ελεύθερη για το κοινό.

Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, Πειραιώς 206, Ταύρος, Αθήνα, τηλ. 210 3418550, [email protected], www.mcf.gr