Σαν σήμερα 12 Μαΐου του 1992, έφυγε από τη ζωή ο ποιητής της Αμοργού, ο στιχουργός του Νυν και αεί, ο υπερρεαλιστής φιλόσοφος, Νίκος Γκάτσος.

Οι περισσότεροι τον γνωρίσαμε χάρη στη συνεργασία και την μεγάλη φιλία που τον συνέδεε με τον Μάνο Χατζιδάκι. Πάνω από 50 χρόνια φίλοι συνδέθηκαν με εξαιρετικές συνεργασίες και οι κοινές τους συζητήσεις με τον Ελύτη, τον Τσαρούχη σε καφενεία της εποχής έχουν πια τη αίσθηση του μύθου…

Με την Αμοργό, που τυπώθηκε σε 400 αντίτυπα, ο Νίκος Γκάτσος δεν έγινε τόσο γνωστός. Υπήρξε όμως κορυφαίος στιχουργός και να που διαχωρίζεται η θέση του ποιητή από το στιχουργό σε τραγούδια όπως το Νυν και Αεί, η τον Κεμάλ…

Φυσικά μας έδωσε και εξαιρετικές μεταφράσεις θεατρικών έργων του Λόρκα του Τενεσι Γουίλιαμς, του Ευγένιου ο Νηλ κα. Στον τάφο όπου κοιμάται ο στιχουργός του Κεμάλ, ούτε σταυρό θα συναντήσεις, ούτε καντήλι. Μονο ένα κυπαρίσσι σπάει τη σιωπή όταν λυγάει από τον άνεμο.

Εκτός της Αμοργού που θεωρούμε κορυφαίο και συγκλονιστικό έργο διαλέξαμε εντελώς υποκειμενικά τα καλύτερα πέντε τραγούδια και σας προτρέπουμε να τα ακούσετε στη μνήμη ενός σπουδαίου Έλληνα που άφησε για μελλοντικές γενιές έργο ανεκτίμητο: