Το κτίριο, έργο του γραφείου heneghan peng architects, θα έχει ελάχιστα φυσικά εκθέματα λόγω του κινδύνου καταστροφής ή κατάσχεσής τους

Ιδωμένο από απόσταση θα μπορούσε να παρεξηγηθεί ως οχυρωματικό έργο. Κάπως έτσι περιγράφουν το κτίριο του Μουσείου της Παλαιστίνης (palmuseum.org) οι ξένοι δημοσιογράφοι που το επισκέφτηκαν. Από κοντά, το μοντέρνο οικοδόμημα που δεσπόζει πάνω στους λόφους στο μέσο ακριβώς της Δυτικής Όχθης, δίπλα στο Πανεπιστήμιο της πόλης Μπιρ Ζέιτ, διηγείται μια διαφορετική ιστορία. Μια ιστορία αισιοδοξίας σε πείσμα των αντιξοοτήτων, αντοχής στην απομόνωση και στις ελλείψεις βασικών αγαθών.

Η ιστορία του μουσείου είναι σχετικά πρόσφατη. Η ανέγερσή του αποφασίστηκε το 1997 για να θυμίζει τη Νάκμπα, την υποχρεωτική έξοδο 700.000 Παλαιστινίων από τη γη τους το 1948, όμως στην πορεία η αρχική ιδέα εξελίχθηκε για να περιλάβει όλες τις πτυχές της παλαιστινιακής ιστορίας και πολιτισμού.

Η υπόθεση της ανέγερσης του ήταν ένα διαρκές θρίλερ. Οι αναγκαίοι πόροι εξασφαλίστηκαν από δωρεές παλαιστινίων του εξωτερικού οι οποίοι σύστησαν τη Μη Κυβερνητική Οργάνωση Welfare Association (Taawon), ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός ολοκληρώθηκε με επιτυχία (ο σχεδιασμός ανατέθηκε το 2011 στο αρχιτεκτονικό γραφείο heneghan peng architects με έδρα το Δουβλίνο), όμως οι δυσκολίες λόγω των περιοριστικών μέτρων που ισχύουν στη Δυτική Όχθη λίγο έλειψε να βάλουν ταφόπλακα στα σχέδια.

Τελικά, η κατασκευή ολοκληρώθηκε, ένα κτίσμα εμβαδού 4.000 τετραγωνικών περίπου, το οποίο περιβάλλεται από περιβόλια με ελαιόδεντρα και αρωματικά φυτά, με θέα στη Μεσόγειο. Επιβλητική, με στοιχεία που παραπέμπουν στην παράδοση της περιοχής, με σύγχρονα αρχιτεκτονικά στοιχεία,  χωρίς να βιάζει το τοπίο.

Το Μουσείο της Παλαιστίνης θα εγκαινιαστεί επίσημα αύριο 18 Μαίου 2016 –η είδηση φιγουράρει στα Μέσα όλου του κόσμου. Χωρίς πολλά φυσικά εκθέματα –από το φόβο των κατασχέσεων και των βομβαρδισμών-, με έμφαση στην προφορική ιστορία, στις εκπαιδευτικές δράσεις και στην διαδραστικότητα, φιλοδοξεί να αποτελέσει σημείο αναφοράς για τους Παλαιστίνιους όλου του κόσμου.

Τη διεύθυνση του μουσείου ανέλαβε ο Δρ Mahmoud Hawari, του Ερευνητικού Κέντρου Khalili του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης ο οποίος παραιτήθηκε από τη θέση του στο Βρετανικό Μουσείο για να αναλάβει τα νέα του καθήκοντα.