Η γνωστή γλύπτρια και ιδρύτρια του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Άλεξ Μυλωνά στο Θησείο έφυγε σήμερα σε ηλικία 96 χρόνων

Υπήρξε ένα από τα πιο ανήσυχα πνεύματα του καιρού της. Γυναίκα, εικαστικός, νεωτερίστρια, ευαίσθητος δέκτης των μηνυμάτων της εποχής της. Το έργο της, πολυκύμαντο, περιγράφει την περιπέτεια της τέχνης και του ευρωπαϊκού πνεύματος από το τέλος του πολέμου μέχρι τις ημέρες μας, μέσα από μορφές από μέταλλο, πέτρα και μάρμαρο.

Η Άλεξ Μυλωνά, η καλλιτέχνης, η σύζυγος του νομικού και πολιτικού Γιώργου Μυλωνά, η μητέρα τριών παιδιών, η γενναιόδωρη δωρήτρια του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Άλεξ Μυλωνά στο Θησείο (από το 2007 το μουσείο και το περιεχόμενό του ανήκουν στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης), δεν βρίσκεται πλέον ανάμεσά μας. Έφυγε σε ηλικία 96 χρόνων αφήνοντας πίσω της ένα σημαντικό έργο. Ένα έργο που διατρέχει περισσότερα από 50 χρόνια,  από το ’45 όταν, μητέρα ήδη δύο παιδιών, ξεκίνησε τις σπουδές της στην Σχολή Καλών Τεχνών έως σήμερα, με ενδιάμεσο σταθμό το Παρίσι όπου ήρθε σε επαφή με τα νέα –τότε- ρεύματα και τις πιο σημαντικές προσωπικότητες της μεταπολεμικής τέχνης στην Ευρώπη. Ένα έργο που τις απέφερε πολλές διακρίσεις -εκπροσώπησε την Ελλάδα στην 30ή Μπιενάλε της Βενετίας» (1960) μαζί με τους Γ. Σπυρόπουλο, Α. Κοντόπουλο, Λ. Λαμέρα και Ευθ. Παπαδημητρίου, στο Σάο Πάολο (1961) και στη διεθνή Μπιενάλε του Μόντρεαλ (1967) ενώ το 1986 η Εθνική Πινακοθήκη φιλοξένησε αναδρομική έκθεση προς τιμήν της.

Ο ιστορικός τέχνης Ντένης Ζαχαρόπουλος, καλλιτεχνικός διευθυντής του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, είπε για την  Άλεξ Μυλωνά: «Υπήρξε μια μαχητική και δυναμική γυναίκα, από τις πιο χειραφετημένες της γενιάς της και παράλληλα μια ιδιαίτερα τρυφερή και γενναιόδωρη καλλιτέχνης, δίνοντας το ενδιαφέρον και την περιέργειά της στους νεώτερους. Η σχέση της γλυπτικής με τον δημόσιο χώρο στο έργο της, όχι μόνο είναι τεκμηριωμένη ιστορικά, (ακόμα κι αν πολλά από τα δημόσια έργα που σχεδίασε δεν υλοποιήθηκαν), αλλά μαζί με τη γενιά των καλλιτεχνών που πήγαν στη Μπιενάλε της Βενετίας  το ’60 τιμά τις πιο προοδευτικές και νεωτερικές τάσεις, τις πιο ριζοσπαστικές και προσωπικές εκφράσεις της γενιάς της στην Ευρώπη».

Η κηδεία της Άλεξ Μυλωνά θα γίνει την Παρασκευή, στις 3μμ, στο Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών.

Η έκθεση «Άλεξ Μυλωνά – Ένας κόσμος διαφορετικός» στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Άλεξ Μυλωνά θα συνεχιστεί έως τις 3 Ιουλίου.