Η εικαστική εγκατάσταση The New Green της Μαρίας Τσάγκαρη, η πρώτη που εγκαινιάζεται σε δημόσιο χώρο στην Ύδρα, υπόσχεται να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο βλέπουμε το φυσικό τοπίο.

Ο οργανισμός HYam (Hydra for Artists of the Mediterranean), που υποστηρίζει νέους καλλιτέχνες κάτω των 36 ετών από τις χώρες της Μεσογείου, παρουσιάζει το τελευταίο project της εικαστικού Μαρίας Τσάγκαρη, «The New Green Part 2/The expectation», στον παραθαλάσσιο δρόμο από το λιμάνι της Ύδρας προς το Μανδράκι. Πρόκειται για μια εικαστική εγκατάσταση tailor made , η πρώτη σε δημόσιο χώρο στο νησί, που επεμβαίνει στη φύση (προσωρινά) μεταμορφώνοντάς την σε ένα τοπίο ουτοπίας.  

Η καλλιτέχνις, η οποία πειραματίζεται με το παράλογο, τη μυθοπλασία και την έλξη που ασκεί στον άνθρωπο το ανέφικτο, εμπνεύστηκε από το ημιτελές μυθιστόρημα του φιλοσόφου Novalis, Heinrich von Ofterdingen, για έναν τροβαδούρο του Μεσαίωνα που αφήνει τα πάντα πίσω του και ξεκινάει προς αναζήτηση ενός μικρού μπλε λουλουδιού. Με αφορμή το έργο του Novalis που καθιέρωσε το μπλε χρώμα ως το απόλυτο σύμβολο του ρομαντισμού, η Τσαγκάρη ίδρυσε την εταιρεία The New Green η οποία κατασκευάζει ουτοπικούς κήπους, χρησιμοποιώντας μια ειδική χρωστική ουσία φυτικής προέλευσης για την μετατροπή του πράσινου χρώματος σε μπλε.

Η εγκατάσταση «The New Green Part 2 / The expectation» συνοδεύει το Βραβείο της Νεανικής Καλλιτεχνικής Σκηνής της Μεσογείου. Το βραβείο θεσπίστηκε το 2014 από τη δημοσιογράφο Pauline Simons (ιδρύτρια του HYam) και η Μαρία Τσαγκάρη ήταν η πρώτη νικήτρια.

The New Green Part 2 / The expectation.  Σάββατο 2 Ιουλίου 2016, ώρα 19.30, έως Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου 2016
TAGS