Το Μουσείο που θα στεγάσει τα πολύτιμα ευρήματα των ανασκαφών στην περιοχή θα εγκαινιαστεί στις 19 Ιουνίου και θα είναι ένα από τα πιο σύγχρονα στη χώρα και το τέταρτο σε αρχαιολογικό χώρο

Η νέα αρχαιολογία, εδώ και χρόνια, επιτάσσει τα ευρήματα της αρχαιολογικής έρευνας να εκτίθενται σε μικρή απόσταση από το τοπίο από όπου αποσπάστηκαν –αυτό αν είναι αδύνατη η παραμονή τους στο σημείο όπου βρέθηκαν. Υπό αυτό το πρίσμα, η Ελλάδα, με τον αρχαιολογικό πλούτο που διαθέτει, έχει συγκριτικά λίγα μουσεία in situ; Της Αρχαίας Ολυμπίας, της Βεργίνας και των Δελφών.

Το ολοκαίνουργιο Μουσείο της Αρχαίας Ελεύθερνας που παρουσιάστηκε σήμερα, Τετάρτη 1η Ιουνίου, από τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Κρήτης και διευθυντή του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης Νικόλαο Σταμπολίδη, θα είναι το πρώτο μουσείο αρχαιολογικού χώρου στην Κρήτη και θα εγκαινιαστεί στις 19 Ιουνίου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο. Χωμένο στους πρόποδες του Ψηλορείτη, σε απόσταση 25 χιλιομέτρων περίπου από το Ρέθυμνο, το μουσείο, έργο του αρχιτέκτονα και αναστηλωτή Δημήτρη Κουτσογιάννη, θα συγκεντρώσει το πλήθος των ευρημάτων που αποκαλύφθηκαν στη διάρκεια της τριανταετούς ανασκαφικής δραστηριότητας της περιοχής, υπό τον Νικόλαο Σταμπολίδη. Ευρήματα που χρονολογούνται από τα ομηρικά χρόνια ως τον 14ο αιώνα μετά Χριστόν.

Η σημασία της Ελεύθερνας ως διοικητικού, εμπορικού και θρησκευτικού κέντρου στην Κρήτη ήταν γνωστή από παλιά. Οι πρώτες ανασκαφές πραγματοποιήθηκαν το 1929 από την Βρετανική Αρχαιολογική Σχολή όμως είχαν μικρή διάρκεια. Οι ανασκαφές ξανάρχισαν με συστηματικό τρόπο το 1985 από το Πανεπιστήμιο Κρήτης με συμμετοχή και άλλων φορέων και έφεραν στο φως σημαντικότητα ευρήματα που σχετίζονται με τη χρήση του χώρου από τους γεωμετρικούς χρόνους κι όλας. Ανάμεσα στα πιο εντυπωσιακά είναι αυτά που προέρχονται από τη Νεκρόπολη της Ορθής Πέτρας.  Μέσα από αυτά σκιαγραφείται μια κοινωνία ηρώων πολεμιστών και αγέρωχων πριγκιπισσών. Μέσα από αγγεία, αγάλματα, επιγραφές, όπλα, εργαλεία, ειδώλια, από πηλό, λίθο, μέταλλα, φαγεντιανή, ελεφαντόδοντο που θα εκτίθενται στο εξής στο Μουσείο της Ελεύθερνας.

Όμως το Μουσείο της Ελεύθερνας δεν θα λειτουργεί αποκλειστικά ως εκθεσιακός χώρος. Στη νότια πτέρυγά του θα βρίσκονται το Ερευνητικό Κέντρο και το Κέντρο Μελέτης –οι χώροι δηλαδή όπου θα δουλεύουν έλληνες και ξένοι επιστήμονες πολλών ειδικοτήτων, καθώς και ερευνητές και σπουδαστές διαφόρων ειδικοτήτων από τα Πανεπιστήμια της Ευρώπης, των ΗΠΑ, της Ασίας και της Αυστραλίας. Σε αυτούς τους χώρους θα πραγματοποιούνται επίσης, τα εκπαιδευτικά προγράμματα του μουσείου.