Ο αρχαιολογικός χώρος του ανακτόρου του Νέστορος όπου πέρυσι ήρθαν στο φως σημαντικά ευρήματα αναβαθμίστηκε και είναι έτοιμος να μας υποδεχτεί.

Τον περίφημο Τάφο του Πολεμιστή του 1.500 π.Χ. που ανακαλύφθηκε πέρυσι από τους Jack L. Davis και Sharon R. Stocker του Πανεπιστημίου  του Cincinnati φέρνοντας στο φως έναν απίστευτο πλούτο ευρημάτων τον θυμόμαστε όλοι. Οι εικόνες από την ανασκαφή –σφραγιδόλιθοι, ασημένια κύπελλα, ξίφη και κοσμήματα- έκαναν τον γύρο του κόσμου αφού τα ευρήματα πιστοποιούσαν τη σχέση ανάμεσα στους μινωίτες και τους αχαιούς κατοίκους της περιοχής της Πύλου.

Για την προστασία του αρχαιολογικού χώρου του Άνω Εγκλιανού (Δήμος Πύλου-Νέστορος) και την υποβοήθηση των επισκεπτών, το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού (Διεύθυνση Μελετών και Εκτέλεσης Έργων Μουσείων και Πολιτιστικών Κτηρίων) και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τη συμβολή της Αμερικάνικης Σχολής Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα και του πανεπιστήμιου του Cincinnati υλοποίησαν το έργο του  νέου στεγάστρου Προστασίας του Ανακτόρου του Νέστορος, προϋπολογισμού 2.068.400 ευρώ ενώ άλλα 450.000 ευρώ διατέθηκαν σε συμπληρωματικά έργα.

Το νέο στέγαστρο προστασίας κατασκευασμένο από δομικό χάλυβα, με τη γεωμετρία τόξου κύκλου και φερόμενο από 16 μόνο υποστυλώματα διαμοιρασμένα στις δύο μακρές πλευρές του, καλύπτει ενιαία το κεντρικό ανακτορικό μνημείο σε έκταση 3.185 τ.μ., προστατεύοντάς το με τον πλέον ενδεδειγμένο τρόπο. Αναρτώμενοι από το στέγαστρο διάδρομοι προσφέρουν στους επισκέπτες μια μοναδική εμπειρία περιήγησης.

Το έργο θα εγκαινιαστεί την Κυριακή 12 Ιουνίου 2016 από τον Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Αριστείδη Μπαλτά.

Την ίδια ημέρα, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Europe in my Region 2016 «Open EU Project Days», ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης και η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Επιχειρησιακού Προγράμματος της Περιφέρειας Πελοποννήσου θα πραγματοποιήσουν εκδήλωση ενημέρωσης του κοινού για τα συγχρηματοδοτούμενα έργα και τις πρωτοβουλίες της EE-DG Regio.

Η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό.