Στις 4, 11, 18 και 25 Αυγούστου το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης μας ξεναγεί στην έκθεση έργων του μεγάλου κινέζου εικαστικού καλλιτέχνη και πολιτικού ακτιβιστή

Η έκθεση έργων του Ai Weiwei στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης (διάρκεια 30 Οκτωβρίου) αποτελεί αναμφισβήτητα το εικαστικό γεγονός του καλοκαιριού στην πρωτεύουσα. Σπάνια καλλιτέχνες αυτού του διαμετρήματος μας τιμούν με την παρουσία τους, πόσο μάλλον δημιουργούν έργα ειδικά για το ελληνικό κοινό όπως το «Standing Figure» (2016) του Ai Weiwei, ένα γλυπτό το οποίο παραπέμπει άμεσα στα ειδώλια τύπου Σπεδού που κυριαρχούσαν κατά την Πρωτοκυκλαδική Περίοδο (2800-2300 π.Χ).

Βέβαια, το ενδιαφέρον του καλλιτέχνη για τη χώρα μας είναι συνέπεια των γεγονότων που σημάδεψαν το περσινό καλοκαίρι. Το δράμα των προσφύγων ήταν αυτό που τον έφερε στα μέρη μας και μονοπώλησε το ενδιαφέρον και τη δημιουργικότητά του στο διάστημα της παραμονής του στη Λέσβο.

Τώρα το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης όπου φιλοξενείται αυτές τις ημέρες η έκθεση «Ai Weiwei at Cycladic» δίνει τη δινατότητα στους φίλους της τέχνης να ξεναγηθούν στο έργο του καλλιτέχνη τις Πέμπτες 4, 11, 18 και 25 Αυγούστου στις 18:30. Παράλληλα, θα πραγματοποιούνται  προβολές του ντοκυμαντέρ της Alison Klayman «Αi Weiwei: Never Sorry» (2012), ένα κινηματογραφικό πορτρέτο του δημιουργού και ακτιβιστή που αποκαλύπτει την πολυετή προσπάθειά του να ξεσκεπάσει τη βαρβαρότητα που κρύβεται πίσω από την επίφαση  «δημοκρατίας» στη σύγχρονη Κίνα. H ταινία, που θα προβάλλεται επαναλαμβανόμενα τις ώρες λειτουργίας της έκθεσης.

Τέλος, για την καλύτερη εξυπηρέτηση των επισκεπτών διατίθεται  πλέον και ηχητική ξενάγηση μέσω QR Codes, ενώ στον αέρα είναι και το σχετικό microsite, στο Aiweiwei.cycladic.gr.

Ξεναγήσεις στην έκθεση «Ai Weiwei at Cycladic», Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης (ΜΚΤ), Νεοφύτου Δούκα 4, Βασιλίσσης Σοφίας και Ηροδότου 1, Αθήνα, Πέμπτες 4, 11, 18 και 25 Αυγούστου, ώρα 18:30. Είσοδος: 7 € (Ελεύθερη είσοδος για τους Φίλους του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης). Θα τηρηθεί σειρά προτεραιρότητας. Οι ξεναγήσεις θα πραγματοποιηθούν στα ελληνικά.

Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης θα διαθέσει το 10% των συνολικών εσόδων της έκθεσης, απευθείας σε δύο ΜΚΟ: στους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα (MSF) και στην ελληνική οργάνωση ΜΕΤΑδραση, που συμβάλλουν σημαντικά στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.