Η περφόρμανς της ηθοποιού και σκηνοθέτιδας Δανάης Θεοδωρίδου στην Πειραιώς 260 πήρε –μικρή- παράταση λόγω μεγάλης ζήτησης των εισιτηρίων

Το είδος της performance-art που υπηρετεί τα τελευταία χρόνια η Δανάη Θεοδωρίδου δεν είναι από τα πλέον δημοφιλή στο ευρύ κοινό. Ένας λόγος παραπάνω λοιπόν για να «συγχαρούμε» τη δημιουργό που οι προσπάθειές της φαίνεται πως αποδίδουν καρπούς.

Τι εννοούμε; Η παράστασή της «One Small Step for a Man: Hello, Goodbye» που ανεβαίνει στην Πειραιώς 260 (Χώρος Α) στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου έγινε ανάρπαστη και οι υπεύθυνοι του φεστιβάλ έδωσαν –μικρή- παράταση μίας ημέρας. Έτσι όσοι προσπαθήσατε να βρείτε εισιτήρια για τις παραστάσεις στις 21, 22 και 23 Ιουλίου, έχετε ακόμα μια ευκαιρία. Την Κυριακή 24 Ιουλίου θα δοθούν δύο ακόμα παραστάσεις, στις 21:00 και 23:00. Εισιτήρια μπορείτε να βρείτε στο https://www.viva.gr/tickets/theater/greekfestival/one-small-step-for-a-man/.

Δυο λόγια για την παράσταση:

Τη δεκαετία του ’70 η ανθρωπότητα έστειλε στο διάστημα μηνύματα από τη Γη (Pioneer Plaques, Voyager Golden Record) σε περίπτωση που βρεθούν από εξωγήινα όντα. Τα μηνύματα αυτά ήταν η εικόνα ενός γυμνού άνδρα και μιας γυναίκας, χαιρετισμοί σε διάφορες γλώσσες, μια δήλωση του Αμερικανού Προέδρου, εικόνες, ήχοι και μουσική από τον πλανήτη μας κ.α. Το One Small Step for a Man: Hello, Goodbye επιχειρεί να επαναλάβει αυτή τη χειρονομία με το δικό του τρόπο, υπογραμμίζοντας τη λογική και το παράλογο αυτής.

Η παράσταση αποτελεί τη συνάντηση μιας μικρής ομάδας ανθρώπων γύρω από ένα τραπέζι στρωμένο με γλυκά και ποτά για όλους. Εκεί, με χιουμοριστική και ταυτόχρονα κριτική διάθεση, δύο γυμνοί κάτοικοι της γης εισάγουν τους καλεσμένους τους στις βασικές αρχές της ζωής στον πλανήτη μας σαν αυτές να τους ήταν εντελώς άγνωστες. Όλα αυτά συμβαίνουν στην κατεξοχήν γλώσσα του διαστήματος, την αγγλική.

Ξεκινώντας από τα παραπάνω μηνύματα και τη συγκεκριμένη μορφή (δυτικής) γνώσης τους, το One Small Step for a Man: Hello, Goodbye γίνεται ένα παρόμοιο είδος (ζωντανού) μηνύματος από τη ζωή μας στη Γη που προσπαθεί να δημιουργήσει ένα αίσθημα αποξένωσης προς συνήθειες και συμπεριφορές που θεωρούνται δεδομένες και να ανοίξει χώρο να φανταστούμε εκ νέου τη ζωή στον πλανήτη μας και να σκεφτούμε εναλλακτικούς τρόπους ύπαρξης σ’ αυτόν για το παρόν και το μέλλον μας.

Στις 21 Ιουλίου 1969 ο ο Νηλ Άρμστρονγκ γίνεται ο πρώτος άνθρωπος που πατάει το πόδι του στη σελήνη λέγοντας τη φράση: ‘That's one small step for a man, one giant leap for mankind’. Στην επέτειο αυτού του ιστορικού πλέον γεγονότος, τον Ιούλιο του 2016, το One Small Step for a Man: Hello, Goodbye προτείνει μια νέα εκδοχή της παραπάνω φράσης παραλείποντας το μέρος που αναφέρεται στο «μεγαλειώδες», το «άπιαστο», το «έξω από τον κόσμο» μας, και δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στο εδώ και το τώρα του μικρού μας πλανήτη καθώς και στη δυναμική των μικρών δωματίων όπου συναντιόμαστε στο πλαίσιο μιας θεατρικής παράστασης.

  • Η παράσταση γίνεται στα αγγλικά χωρίς μετάφραση και έχει περιορισμένη
  • Η παράσταση είναι ακατάλληλη για ανηλίκους έως 18 ετών.