Ένα από τα πιο σημαντικά έργα παλαιορωσικής θρησκευτικής τέχνης εκτίθεται στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο

Ο όσιος Αντρέι Ρουμπλιόφ, μοναχός και αγιογράφος (τέλη 14ου αι.-περί το 1430) αποτελεί σύμβολο για την ορθόδοξη ρωσική τέχνη. Μαθητής του Θεοφάνη του Έλληνα, ο Ρουμπλιόφ έμεινε στην ιστορία ως ο δημιουργός της εικόνας της Αγίας Τριάδος, γνωστής ως «Φιλοξενίας του Αβραάμ,» η οποία εντάσσεται στα αριστουργήματα της παλαιορωσικής τέχνης των αρχών του 15ου αιώνα.

Η «Ανάληψη» που παρουσιάζεται σε ειδικά διαμορφωμένη προθήκη στο Βυζαντινό Μουσείο, φιλοτεχνήθηκε στις αρχές του 15ου αιώνα προκειμένου να διακοσμήσει μαζί με άλλες εικόνες Δωδεκαόρτου το τέμπλο του Καθεδρικού ναού της Κοίμησης στο Βλαντίμιρ. Από τις πέντε εικόνες που έχουν διασωθεί, η συγκεκριμένη ξεχωρίζει για τις κλασικές αναλογίες των μορφών, τις σύνθετες και λεπτές φωτοσκιάσεις των προσώπων, την κομψότητα του σχεδίου, τους πλούσιους θεολογικούς συμβολισμούς.

Η εικόνα αποτελεί πλέον μέρος της συλλογής της φημισμένης Πινακοθήκης Τρετιακόφ στη Μόσχα και «φιλοξενείται» στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο στο πλαίσιο των πολιτιστικών εκδηλώσεων του αφιερωματικού έτους «Ρωσία-Ελλάδα 2016».

Η εικόνα, καθώς και πέντε εκκλησιαστικά σκεύη και τετραευάγγελα του 18ου αι., αφιερώματα της Αικατερίνης Β΄ της Ρωσίας στην ελληνική κοινότητα του Λιβόρνο, είναι προπομποί των δύο εκθέσεων με αντικείμενα από την Πινακοθήκη Τρετιακόφ και το Μουσείο Ερμιτάζ της Αγίας Πετρούπολης που θα πραγματοποιηθούν στο μουσείο το φθινόπωρο.