Η εικαστικός Μαρία Φραγκουδάκη εκθέτει πρόσφατες δημιουργίες της, εμπνευσμένες από τη μόνιμη συλλογή του μουσείου, σε επιμέλεια της Saranna Biel-Cohen

Ένα σύντομο πέρασμα από την Αθήνα θα κάνει το επόμενο διάστημα η Μαρία Φραγκουδάκη, η νεαρή ελληνίδα καλλιτέχνις που τα τελευταία χρόνια ζει μεταξύ Νέας Υόρκης και Λονδίνου. Μετά από την «τιμητική» συμμετοχή της στην «Θερινή έκθεση» που οργανώνει κάθε χρόνο η Royal Academy of Arts του Λονδίνου, μια ενότητα έργων της θα φιλοξενηθεί στο Εβραϊκό Μουσείο της Ελλάδος για δύο μήνες περίπου.

Πρόκειται για έργα από την ενότητα «Bed Sheets» τα οποία θα εκτεθούν υπό τον τίτλο «Form/Less», εμπνευσμένα από τα απτά υλικά τεκμήρια του δισχιλετούς πολιτισμού των Εβραίων της χώρας μας.

Στο επίκεντρο της αναζήτησης της εικαστικού βρίσκεται ο τρόπος με τον οποίον τα υλικά, μέσω των αισθήσεων, διαμορφώνουν την αντίληψή μας για τον κόσμο. Το ύφασμα, το ξύλο, το χαρτί, ένα κομμάτι σχοινί ή μια πέτρα ανάγονται, ανάλογα με τα βασικά χαρακτηριστικά τους, σε απεικονίσεις αφηρημένων υλικών.

Ή άλλως, τί κρύβεται τελικά από ένα σεντόνι (ενότητα Bed Sheets); Ο ύπνος; Ή μια αποθήκη συναισθημάτων;

Την απάντηση θα δώσει η ίδια η έκθεση.

«Form/Less», Εβραϊκό Μουσείο της Ελλάδος, Νίκης 39, Αθήνα, από 28 Σεπτεμβρίου έως 14 Νοεμβρίου.