Με το διαδραστικό εικαστικό πρότζεκτ Growing Ground, που επιμελείται η Μαρία Οικονομοπούλου, κορυφώνονται τα φετινά Αισχύλεια

Τα φετινά Αισχύλεια διαπλέκονται δημιουργικά με την καμπάνια Ελευσίνα 2021 Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης - Υποψήφια Πόλη. Πιο πλούσια από άλλες χρονιές, αγκάλιασαν μια μεγάλη γκάμα δράσεων και δημόσιων χώρων.

Τελευταίο δείγμα αυτής της προσπάθειας είναι το διαδραστικό εικαστικό πρότζεκτ «Growing Ground» που θα πραγματοποιηθεί από τον Σεπτέμβριο μέχρι τον Νοέμβριο 2016 στα γραφεία της Ελευσίνας 2021 στον Παλαιό Σιδηροδρομικό Σταθμό Ελευσίνας.

Το πρότζεκτ, μια ιδέα της εικαστικού Μαρίας Οικονομοπούλου την οποία υλοποιεί η ίδια σε συνεργασία με κατοίκους της περιοχής, είναι μια διαδραστική εγκατάσταση για τη σχέση δημόσιου-ιδιωτικού χώρου, τις έννοιες της φροντίδας και της προσφοράς.

Οι κάτοικοι της περιοχής συμμετέχουν στη δημιουργία ενός κοινόχρηστου χώρου πρασίνου στον Παλιό Σιδηροδρομικό Σταθμό, παραχωρώντας ένα από τα φυτά της δικής τους αυλής. Τα φυτά που συγκεντρώνονται τοποθετούνται σε γλάστρες ειδικά σχεδιασμένες με το όνομα του δωρητή και την διεύθυνση της κατοικίας του.

Σε αντάλλαγμα για την προσφορά τους οι δωρητές δέχονται ένα σχέδιο με ασβέστη στο πεζοδρόμιο μπροστά από την εξώπορτά τους, εμπνευσμένο και φτιαγμένο ειδικά για τους κατοίκους από την εικαστικό Μαρία Οικονομοπούλου.

Η εικαστική έκθεση Growing Ground θα ανοίξει  για το κοινό την Κυριακή 2 Οκτωβρίου στον Παλαιό Σιδηροδρομικό Σταθμό Ελευσίνας . Η διάρκειά της θα είναι ως τις 15 Νοεμβρίου.

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα συνοδευτούν από μια ημερίδα με θέμα την κοινή χρήση του δημόσιου χώρου στις σύγχρονες πόλεις.  Θ μιλήσουν οι:  Wim Oudshoorn (Ολλανδία), Κατερίνα Δρόσου (Ελλάδα) και Carolien Hoogland (Ολλανδία), οι οποίοι θα αναπτύξουν θέματα  για τους σχολικούς κήπους και τα μαθήματα κηπουρικής σε παιδιά δημοτικών σχολείων της Χάγης, για την αρχιτεκτονική και τις κοινωνικές σχέσεις με βάση τα κτίσματα που υπάρχουν σε μια περίμετρο γύρω από το κτίριο του Παλιού Σιδηροδρομικού Σταθμού και για την εμπειρία ενός χρόνου ζωής χωρίς χρήματα, δηλαδή ενός χρόνου βασισμένου στην αρχή της προσφοράς και της ανταλλαγής.

Για περισσότερες πληροφορίες για την εικαστικό Μαρία Οικονομοπούλου, επισκεφθείτε το website www.mariaikonomopoulou.com