Μια επιλογή από τα αριστουργήματα ρώσικης θρησκευτικής τέχνης της φημισμένης Πινακοθήκης Τρετιακόφ φιλοξενείται έως τις 25 Οκτωβρίου στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο

Από τη Βενετία ως τη Βαγδάτη, και από κει στα πέρατα του κόσμου, οι ρώσικες εικόνες αποτέλεσαν δείγματα πλούτου, ευλάβειας και εκλέπτυνσης τους αιώνες μετά την άλωση της Πόλης. Έργα εμπνευσμένων τεχνιτών –η φήμη των ρωσικών εργαστηρίων είχε φτάσει παντού-, είχαν αξιόλογη ανταλλακτική αξία και διπλωματικό αντίκρισμα.

Η ρωσική θρησκευτική τέχνη οφείλει πολλά στην βυζαντινή παράδοση. Σπουδαίοι έλληνες αγιογράφοι με κυριότερο τον Θεοφάνη δημιούργησαν «σχολή» -ο γνωστότερος μαθητής του ήταν ο Αντρέι Ρουμπλιόφ. Όμως, στην πορεία η ρωσική σχολή διαφοροποιήθηκε από την βυζαντινή, αποκτώντας διακριτό χαρακτήρα.

Μια από τις πιο σημαντικές συλλογές ρωσικής θρησκευτικής τέχνης φυλάσσεται σήμερα στην φημισμένη Κρατική Πινακοθήκη Τρετιακόφ στη Μόσχα. Μια επιλογή έργων από Πινακοθήκη εκτίθεται αυτές τις ημέρες στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο της Αθήνας στο πλαίσιο των πολιτιστικών εκδηλώσεων του αφιερωματικού έτους «Ρωσία - Ελλάδα 2016».

Η αρχή έγινε με την εικόνα της Ανάληψης του Αντρέι Ρουμπλιόφ που ταξίδεψε τον Μάιο στην Αθήνα. Την επίσημη παρουσίαση της έκαναν ο έλληνα Πρωθυπουργός και ο Πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλάντιμιρ Πούτιν. Ακολούθησαν δεκατέσσερις φορητές εικόνες, ορισμένες εντυπωσιακού μεγέθους, δύο ξυλόγλυπτα, ένα ζεύγος βημόθυρων και μία σύνθεση τμήματος εικονοστασίου σε μικρή κλίμακα, όλα αντιπροσωπευτικά των τάσεων και των εργαστηρίων της Ρωσικής θρησκευτικής ζωγραφικής από το δεύτερο μισό του 15ου αιώνα έως τον 19ο αιώνα.

Ανάμεσα στα εκθέματα υπάρχουν έργα σημαντικών Ρώσων ζωγράφων, όπως του Dionisy (περί το 1440-1502) , εκφραστή της ρωσικής πνευματικότητας στην αγιογραφία του ύστερου 15ου αιώνα, αλλά και του Simon Ushakov (1626–1686), ο οποίος εισήγαγε στοιχεία της δυτικοευρωπαϊκής ζωγραφικής στην παραδοσιακή ρωσική αγιογραφία των τελευταίων δεκαετιών του 17ου αιώνα.

Η έκθεση που τιτλοφορείται «Εικόνες από την Πινακοθήκη Τρετιακόφ. Η Ρωσική Ζωγραφική εικόνων μετά την Άλωση της Κωνσταντινούπολης» θα διαρκέσει έως τις 25 Οκτωβρίου

«Εικόνες από την Πινακοθήκη Τρετιακόφ. Η Ρωσική Ζωγραφική εικόνων μετά την Άλωση της Κωνσταντινούπολης», Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο,  Βασ. Σοφίας 22, Αθήνα. Διάρκεια έκθσης: Έως 25 Οκτωβρίου. Ωράριο λειτουργίας έκθεσης: Δευτέρα-Κυριακή 08:00-20:00. Πληροφορίες: τηλ. 213 2139572, 213 2139517