Ο διάσημος Aakash Odedra σε ένα ρεσιτάλ χορού με τίτλο «Rising» στις 5 και 6 Νοεμβρίου στην Αθήνα

Το πιο λαμπερό αστέρι του λονδρέζικου Σάντλερς Γουέλς, της Μέκκας του σύγχρονου χορού, ο Αακάς Οντέντρα, θα εμφανιστεί για δύο βράδια στο θέατρο Παλλάς στις αρχές Νοεμβρίου με μια σπονδυλωτή παράσταση-παράθυρο στη σύγχρονη χορευτική δημιουργία. Η παράσταση, με τίτλο «Rising», αποτελείται από τέσσερα μέρη, τα οποία υπογράφουν κορυφαίοι χορογράφοι και σολίστ,  οι Akram Khan, Russell Maliphant, Sidi Larbi Cherkaoui και ο ίδιος ο Aakash Odedra, συμπρωταγωνιστές των μεγαλύτερων stars της παγκόσμιας χορευτικής σκηνής, όπως η Συλβί Γκιγιέμ και η Ναταλία Οσίποβα.

Είναι η πρώτη φορά που οι τρεις τους συνδημιουργούν, συνυπογράφουν και συνυπάρχουν σε μία ενιαία παράσταση. Γεγονός που δίνει ξεχωριστή σημασία και ιδιαίτερη σπουδαιότητα.

Τα τέσσερα μέρη του «Rising»:

«In the Shadow of Man», σε χορογραφία του Άκραμ Καν, ο οποίος υπήρξε μέντορας του Αακάς Οντέντρα. Είναι μία χορευτική προσέγγιση της εξέλιξης των ανθρώπων, μία εξερεύνηση της πορείας τους από γενιά σε γενιά, μέσω της έρευνας του σώματος. Μία καλλιτεχνική απόπειρα να δοθεί  απάντηση στο ερώτημα, εάν με την πάροδο του χρόνου γινόμαστε περισσότερο ανθρώπινοι ή τουναντίον, μεταλλασσόμαστε σε ζώα. Μία λυτρωτική δυναμική διεργασία που επιχειρεί σκηνικά να ανακαλύψει, να αποκαλύψει και να τεκμηριώσει, το αν υπάρχει τελικά κάποιο ζώο που κατοικεί στη σκιά μας. Με μέθοδο και όχημα τους κινητικούς ρυθμούς ορισμένων ζώων, την μοντέρνα κινησιολογική έκφραση αλλά και τον παραδοσιακό Ινδικό χορό Kathak.

«Cut», σε χορογραφία του φημισμένου Russell Maliphant, του πρώτου των πρώτων μόνιμων χορογράφων του Sadler’s Wells. Ο Μάλιφαντ εκμεταλλευόμενος τη γνώση και την εμπειρία του Aakash Odedra στον σύγχρονο δυτικό χορό, αλλά και την οικειότητα του με την ανατολίτικη παράδοση, όπως με του Ινδικούς χορούς Kathak και Bharat Natyam, μελετά τις έννοιες της ροής και της μορφής: Το σώμα που κινείται αλλά και το ίδιο το σώμα, αυτό καθ’ αυτό, την ενέργεια και την ύλη που συνυπάρχουν και ταυτίζονται, μέσα από μία αληθινή σκηνική υπέρβαση. Απαραίτητος σύμμαχός του σ’ αυτή τη διαδικασία είναι ο πολυβραβευμένος σχεδιαστής φωτισμού Michael Hulls.

«Constellation», ένα χορευτικό παιχνίδι του τρίτου σπουδαίου δημιουργού της παρέας, του βέλγου Sidi Larbi Cherkaoui. Φως και Ήχος! Η σκηνική αποτύπωση μιας ψευδαίσθησης, αυτής της απόστασης και της εγγύτητας, μέσα σ’ ένα περιβάλλον που εμφανίζεται απατηλά ως σταθερό. Ο Σερκαουί δείχνει να γοητεύεται από αυτές τις δήθεν διαφορετικές εικόνες – έννοιες, αφού η πηγή τους είναι συχνά ταυτόσημη. Επιδιώκει λοιπόν να αναδείξει διαφορετικές μορφές ήχου και διαφορετικές πηγές φωτός, που όμως καταφθάνουν μαζί, δημιουργώντας τους δικούς τους αστερισμούς, σ’ ένα παράλληλο σκηνικό σύμπαν. Παρουσιάζει μια ροή φωτός που προέρχεται από το σκότος και επιστρέφει πάλι στην ερεβώδη μήτρα του, αφού πρώτα αναδείξει την φωτεινότητα και την λαμπρότητα του ανθρώπινου σώματος.

«Nritta», μία χορογραφία του ίδιου του Αακάς Οντέντρα, που σημαίνει «καθαρός χορός» και επιχειρεί να ενώσει δύο αντιθετικά στοιχεία, την τραχιά αρρενωπότητα και την αισθησιακή θηλυκότητα, στο κοσμικό, συμπαντικό διάβα τους. Συμβολίζει τους κοσμικούς κύκλους της Δημιουργίας και της Καταστροφής, καθώς και τον καθημερινό ρυθμό της γέννησης και του θανάτου, μέσω του έντονου δυναμικού χορού Tandav και παράλληλα του Lasya, ενός χορού με απαλές, κυκλικές, σαγηνευτικές κινήσεις.

Rising με τον Aakash Odedra, Θέατρο Παλλάς, Βουκουρεστίου 4,  Αθήνα. Ημέρες και ώρες παραστάσεων:  Σάββατο, 4 και Κυριακή, 5 Νοεμβρίου στις 20:30. Τιμές Εισιτηρίων: Ζώνη Δ 15€,  Ζώνη Γ 25€,  Ζώνη Β 35€, Ζώνη Α 45, Διακεκριμένη Ζώνη 55€.  Για παιδιά, μαθητές, φοιτητές, άνεργοι, έκπτωση 20% σε όλες τις ζώνες:Ζώνη Δ 12€, Ζώνη Γ 20€,  Ζώνη Β 28€,  Ζώνη Α 36€, Διακεκριμένη Ζώνη 44€. Προπώληση Εισιτηρίων: Ηλεκτρονικά στο viva.gr και τηλεφωνικά στο 11876, στα ταμεία του Παλλάς (Βουκουρεστίου 5), στα καταστήματα Public και MediaMarkt.