Δύο πίνακες ανυπολόγιστης αξίας που κλάπηκαν το 2002 από το Μουσείο Βαν Γκογκ του Άμστερνταμ βρέθηκαν από την ιταλική αστυνομία σε σπίτι αρχιμαφιόζου

Το «ριφιφί» στο Μουσείο Βαν Γκογκ του Άμστερνταμ το 2002 έφερε πολλούς υπεύθυνους μουσείων σε όλο τον κόσμο σε κατάσταση νευρικής κρίσης. Οι δράστες εισέβαλλαν στο μουσείο, το καμάρι της πόλης, από ένα παράθυρο του πρώτου ορόφου το οποίο έσπασαν και αφαίρεσαν δύο πίνακες του ολλανδού ζωγράφου, «Πιστοί που βγαίνουν από την Μεταρρυθμισμένη (προτεσταντική) Εκκλησία της πόλης Nuenen» και «Θέα στη Θάλασσα του Scheveningen», συνολικής αξίας 90 εκατομμυρίων ευρώ τότε. Η κλοπή ανέδειξε μεταξύ άλλων τις ευθύνες των υπευθύνων των μουσείων που δεν είχαν λάβει στοιχειώδη μέτρα ασφάλειας και δεν είχαν ασφαλίσει τα αριστουργήματα των συλλογών τους.

Δύο άνδρες που συνελήφθησαν και καταδικάστηκαν στη συνέχεια δεν αποδέχθηκαν ποτέ τις κατηγορίες και οι πίνακες παρέμεναν άφαντοι έως σήμερα.

Όμως, σε μια αιφνιδιαστική κίνηση, η ιταλική αστυνομία ανακοίνωσε σήμερα πως οι δύο πίνακες εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν μετά από επιχείρηση σε σπίτι στην παραθαλάσσια περιοχή Castellammare di Stabia κοντά στην Πομπηία. Το σπίτι ανήκει σε μέλος της «οικογένειας» Amato-Pagano, μια από τις πιο επικίνδυνες και δραστήριες οικογένειες της Καμόρα, της ναπολιτάνικης Μαφίας,που σχετίζεται με τη διακίνηση ναρκωτικών σε διεθνή κλίμακα.

Το κουβάρι άρχισε να ξετυλίγεται τον περασμένο Γενάρη όταν συνελήφθησαν πολλά μέλη της «οικογενείας» μετά από εκτεταμένες έρευνες στην Ιταλία, την Ισπανία, το Ντουμπάι και τη Μεγάλη Βρετανία. Ανάμεσα στους συλληφθέντες ήταν και δύο αφεντικά της οργάνωσης, οι Raffaele Imperiale και Mario Cerrone, οι οποίοι, προφανώς αποκάλυψαν το σημείο όπου βρίσκονταν οι πίνακες.

Στο Μουσείο Βαν Γκογκ δηλώνουν, φυσικά, πανευτυχείς για την εξέλιξη και περιμένουν με αγωνία τον επαναπατρισμό των έργων.