Το Μουσείο Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, τόπος κατοικίας του αρχιτέκτονα Σταμάτιου Κλεάνθη, διηγείται την ιστορία του μέσα από την έκθεση «Ένα σπίτι για ένα μουσείο: Η ιστορία του κτηρίου»

Μια νέα εκθεσιακή ενότητα εγκαινιάζεται την Πέμπτη 10 Νοεμβρίου στο Μουσείο Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών στην οδό Θόλου στην Πλάκα. Με αφετηρία την ταραχώδη ιστορία του οικήματος, ενός από τα ελάχιστα σωζόμενα σπίτια κάτω από την Ακρόπολη που χρονολογούνται από τα προεπαναστατικά χρόνια, η έκθεση αντανακλά την ιστορία της πρωτεύουσας, τις εποχές της ευμάρειας και της αισιοδοξίας, τους σκοτεινούς καιρούς και τις δυσκολίες.

Η έκθεση «Ένα σπίτι για ένα μουσείο: Η ιστορία του κτηρίου» παρακολουθεί την ιστορία του κτιρίου από την εποχή της διαμόρφωσής του σε κατοικία –γύρω στο 1834- από τον φημισμένο αρχιτέκτονα της εποχής Σταμάτιο Κλεάνθη, εμπνευστή του περίφημου πολεοδομικού σχεδίου για την Αθήνα το οποίο δεν εφαρμόστηκε ποτέ. Ο Κλεάνθης κατοίκησε σε αυτό το σπίτι για ελάχιστο διάστημα, πριν αυτό μετατραπεί στο πρώτο Πανεπιστήμιο Αθηνών (1837-1841) τα τέσσερα πρώτα χρόνια λειτουργίας του ιδρύματος. Από τότε μέχρι τώρα το κτίριο άλλαξε πολλά χέρια, έγινε, με τη σειρά, διδασκαλείο, στρατώνας πεζικού, ταβέρνα, κατοικία προσφύγων και μεταναστών και, στο τέλος, Μουσείο Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Η έκθεση εστιάζει τόσο στην ιδιαίτερη αρχιτεκτονική του κτηρίου που διαμορφώνεται την περίοδο που κατοικείται Σταμάτιο Κλεάνθη, όσο και στις ιστορίες των απλών ανθρώπων που φιλοξένησε κατά τη διάρκεια του 19ου και του 20ου αιώνα. Τα εκθέματα περιλαμβάνουν τρισδιάστατη απεικόνιση των φάσεων κατασκευής του κτηρίου, αποσπάσματα από συνεντεύξεις που παραχώρησαν οι τελευταίοι ένοικοί του, καθώς και φωτογραφίες και προσωπικά αντικείμενα καθημερινής χρήσης, τεκμήρια της ζωής τους στο χώρο.

«Ένα σπίτι για ένα μουσείο: Η ιστορία του κτηρίου», Μουσείο Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Θόλου 5, Πλάκα, τηλ. 210 3689500,  από Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2016 στις 20:00.