Η Hellenic Dance Company  παρουσιάζει τη νέα παραγωγή της «Tomorrow» σε χορογραφίες Άκραμ Καν, Μάρθας Γκράχαμ, Αντώνη Φωνιαδάκη, Tόνο Λάχκυ και Γιάσμιν Βάρντιμον

Η Hellenic Dance Company, το χορευτικό συγκρότημα που συγκροτήθηκε το 2000 από επαγγελματίες απόφοιτους και σπουδαστές της Κρατικής Σχολής Ορχηστρικής Τέχνης, επιστρέφει στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών με μια νέα «ελπιδοφόρα» παραγωγή. Με σύνθημα το «Αύριο αρχίζει σήμερα», οι χορευτές του συγκροτήματος, υπό την καθοδήγηση της καλλιτεχνικής διευθύντριας τής ομάδας, Παυλίνας Βερέμη, παρουσιάζουν ένα πρόγραμμα απαρέγκλιτα αισιόδοξο με γενικό τίτλο «Tomorrow».

Ας δούμε λοιπόν τί μας επιφυλάσσει το Αύριο (Tomorrow). H φετινή παραγωγή περιλαμβάνει τα έργα «Vertical Road» του Akram Khan, «Steps in the street» της Martha Graham, «Special Gala» του Tono Lachky, «Façade» του Αντώνη Φωνιαδάκη και «Tomorrow» της Jasmin Vardimon.

Ειδικότερα, στο «Vertical Road», το οποίο ο δημιουργός του παραχωρεί ευγενικά στην ομάδα για δεύτερη φορά, ο Akram Khan παραδίδει μια μικρή πραγματεία για την έννοια του χρόνου. Κόντρα στη μη γόνιμη ταχύτητα της εποχής μας, επικεντρώνεται στην αξία της εκπνοής που κινείται μεν προς τα έξω και εμπρός, αλλά αργά και σταθερά.

Στον αντίποδα αυτής της ιδέας, ο Αντώνης Φωνιαδάκης δείχνει ν’ αγαπά την ταχύτητα ως μέγεθος που σωματοποιεί την ενέργεια των χορευτών του. Δημιουργεί για την ομάδα το «Façade», ένα καθαρόαιμο χορευτικό έργο στο οποίο η κίνηση δεν σταματά ποτέ.

Παρότι απαισιόδοξο, το κομμάτι «Steps in the Street» από το έργο Chronicle της Martha Graham έρχεται με φόρα για να μας φέρει αντιμέτωπους με αλήθειες πολύ σημερινές. Χορογραφημένο το 1936, κατά την περίοδο της Μεγάλης Ύφεσης και της ανόδου του φασισμού στην Ευρώπη, το έργο επιδιώκει να φωτίσει για μας έναν άλλο δρόμο –τον μόνο ίσως που υπόσχεται διέξοδο. Αυτόν της κίνησης μπροστά. Η αναβίωση του «Steps in the Street» από τη Γιουρίκο και τη Μάρθα Γκράχαμ βασίστηκε σε ταινία του Τζούλιεν Μπράιαν.

Λιγότερο σκοτεινός, αν και βαθιά επηρεασμένος από την ταραγμένη περίοδο την οποία διανύουμε παγκόσμια, ο έντονα θεατρικός Tono Lachky πλέκει τη δική του ιστορία, προσκαλώντας όλους μας να γίνουμε μάρτυρες ενός «Special Gala» –μιας «γιορτής» που γίνεται για να «βάλουμε τα καλά μας», ν’ αλλάξουμε διάθεση κι επιτέλους ν’ αλλάξουμε σελίδα.

Πάντα κοφτερή και σαφής, η Jasmin Vardimon στο «Tomorrow» επαναχρησιμοποιεί σκηνές από έργα του προσωπικού της ρεπερτορίου (Park, Justitia, 7734 και Yesterday) για να συνθέσει μια νέα ομαδική χορευτική πράξη στην οποία το «αύριο» παρουσιάζεται ως μόνο αντίδοτο και μέσο αντίστασης στη θλίψη του «σήμερα».

Tomorrow από την Hellenic Dance Company, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Παρασκευή 2, Σάββατο 3, Κυριακή 4 & Σάββατο 5 Δεκεμβρίου 2016, ώρα 20:00. Τιμές εισιτηρίων: 10 € (Ζώνη Β΄), 15 € (Ζώνη Α΄). Ειδικές τιμές: 4 € (φοιτητές, νέοι, άνεργοι, ΑΜΕΑ), 6 € (65+, πολύτεκνοι) . Πληροφορίες –προπώληση εισιτηρίων: τηλ. 210 7282333, www.megaron.gr.