Με αφετηρία τον πίνακα «Η σφαγή της Χίου», το ΚΘΒΕ παρουσιάζει το δρώμενο «Σκηνοθετώντας τον Ντελακρουά» στο πλαίσιο της έκθεσης «Ο Ντελακρουά σκηνοθετεί το ’21» στο Τελλόγλειο

Έργο του 1824, ο πίνακας «Η σφαγή της Χίου» του Ευγένιου Ντελακρουά αποτέλεσε έναν καλλιτεχνικό θρίαμβο για τον δημιουργό του, ένα από τα αριστουργήματα του ρομαντισμού-οριενταλισμού που έστρεψαν τα βλέμματα των ευρωπαίων προς την δοκιμαζόμενη Ελλάδα. Ακολούθησαν και άλλοι πίνακες με ελληνικά θέματα με γνωστότερο την «Ελλάδα στα ερείπια του Μεσολογγίου» (1826).

Οι πίνακες του Ντελακρουά προκάλεσαν στην εποχή τους καλλιτεχνικό πυρετό αλλά και αμηχανία. Αμηχανία διότι σε αυτούς η καταστροφή είναι ολοσχερής και το φωτοστέφανο του ηρωισμού απουσιάζει εντυπωσιακά.

Η έκθεση «Ο Ντελακρουά σκηνοθετεί το ’21» στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ. μάς προσκαλεί να ξαναδούμε το έργο του ζωγράφου –που σημειωτέον ουδέποτε πάτησε το πόδι του στην Ελλάδα- μέσα από δύο σημαντικά έργα, το πιστό αντίγραφο «Σκηνές από τις σφαγές της Χίου» του Ευάγγελου Ιωαννίδη, που εκτίθεται στο Βυζαντινό Μουσείου Χίου, και η εκδοχή του Δ. Βασιλείου από το έργο του Ντελακρουά «Η Ελλάδα στα ερείπια του Μεσολογγίου», που εκτίθεται στο Ιστορικό Μουσείο Αθηνών, καθώς και  πρωτότυπα σχέδια του ζωγράφου, επιστολές του Κοραή για την εξαγορά αιχμαλώτων της καταστροφής και τα απομνημονεύματα του Βαχίτ Πασά που ηγήθηκε της βίαιης καταστολής των Χίων.

Σε συνέχεια της έκθεσης, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος σε συνεργασία με το Τελλόγλειο παρουσιάζει το θεατρικό δρώμενο «Σκηνοθετώντας τον Ντελακρουά», σε σκηνοθετική επιμέλεια του Νικόλα Μαραγκόπουλου, με αφετηρία τον πίνακα του Ντελακρουά «Οι σφαγές της Χίου». Μια πρωτότυπη ανάγνωση ενός εμβληματικού εικαστικού έργου με τη συνδρομή της θεατρικής τέχνης, βασισμένη σε πρωτότυπες μαρτυρίες και δραματοποιημένο σενάριο της Αλεξάνδρας Χαράνη.

Δυο λόγια για την παράσταση:

Στο θρυλικό Σαλόν της Ακαδημίας Καλών Τεχνών δύο σπουδαίοι ζωγράφοι προσπαθούν να κερδίσουν τη θέση τους στην Ιστορία. Ο ταγμένος λάτρης της αρχαιότητας και εκπρόσωπος του Κλασικισμού Αύγουστος Ενγκρ και ο αιρετικός δανδής και εκπρόσωπος του Ρομαντισμού Ευγένιος Ντελακρουά συγκρούονται με το φόντο τον πίνακα του τελευταίου «Η Σφαγή Της Χίου».

Η ταυτότητα της παράστασης:
Σκηνοθετική επιμέλεια: Νικόλας Μαραγκόπουλος
Επιμέλεια κίνησης: Σοφία Παπανικάνδρου

Παίζουν: Άννα Κυριακίδου, Χρήστος Μαστρογιαννίδης, Άγγελος Νεράντζης, Τάσος Ροδοβίτης.

Σκηνοθετώντας τον Ντελακρουά, Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ., Αγ. Δημητρίου 159Α, Θεσσαλονίκη, τηλ. 2315 200 200 , www.ntng.gr. Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Σάββατο 26 Νοεμβρίου & Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου, ώρα 20:00. Γενική είσοδος: 5 €