Με μια μεγάλη αναδρομική έκθεση το μουσείο τιμάει έναν από τους πιο σημαντικούς έλληνες εικαστικούς καλλιτέχνες των τελεταίων δεκαετίων

Αν η αφαίρεση και η συμπύκνωση είχαν ονοματεπώνομο, αυτό θα ήταν Χρήστος Μποκόρος. Ο μεγάλος έλληνας ζωγράφος, που έργα του υπάρχουν σε συλλογές μουσείων και ιδιωτών, ανέδειξε σε όλη τη διάρκεια της καριέρας του το «στοιχειώδες», το αρχετυπικό, αυτό που δίνει σχήμα και πνοή στα πράγματα. Και το έπραξε με έναν τρόπο απόλυτα δικό του. Επιλέγοντας τα υλικά του από το οστεοφυλάκιο της φύσης και της μνήμης: ξύλα εκτεθειμένα στο νερό, στον ήλιο και στον αέρα, οικιακά σκεύη, έπιπλα, πανιά, όλα χρησμοποιημένα, ακόμα και μια ταπεινή πλάκα σαπούνι. Και, φυσικά, φωτιά. Τη φωτιά που συντηρεί τη ζωή και εξαγνίζει τις αμερτίες του κόσμου.

Οι συνθέσεις του, προσεκτικά ζυγισμένες και ισορρόπημένες, παραπέμπουν στο πνευματικό περιεχόμενο της ύλης, διατηρώντας ακέραια την αληθοφάνειά τους. Ανθρώπινα σώματα, άδεια από δυνάμεις, ξαπλωμένα σε στάση ανάπαυσης. Επιστραπέζιες συνθέσεις με πιάτα γεμάτα φασόλια, ποτήρια με κρασί, ψωμί κι ελιές ακουμπισμένα πάνω σε γυμνές σανίδες. Η ελληνική σημαία συναρμολογημένη από ξυλάκια και εικόνες της Παναγίας. Κάθε έργο, μια χειρονομία αγάπης και αναγνώρισης προς το σύμπαν.

Η μεγάλη αναδρομική έκθεση έργων του καλλιτέχνη που εγκαινιάζεται σήμερα, 21 Δεκεμβρίου, στο Μουσείο Μπενάκη της οδού Πειραιώς έχει τίτλο «Όψεις Αδήλων». Αναπτύσσεται στις δύο αίθουσες του δευτέρου ορόφου του κτηρίου και παρουσιάζει σημαντικά  έργα, τα οποία προέρχονται από συλλογές Μουσείων, ιδιωτών, καθώς και από την προσωπική συλλογή του καλλιτέχνη.

Παράλληλα προς αυτή, το Μουσείο Μπενάκη, στο πλαίσιο του προγράμματος πολιτιστικής συνεργασίας Έτος 2016: Ελλάδα στη Ρωσία και Ρωσία στην Ελλάδα,  παρουσιάζει από τις 12 Δεκεμβρίου 2016 ως τις 29 Ιανουαρίου 2017 την έκθεση «Τα Στοιχειώδη» του Χρήστου Μποκόρου στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Μόσχας. Πρόκειται για την έκθεση που είχε φιλοξενήσει στο κτήριο της οδού Πειραιώς το 2013.

Με την ευκαιρία των δύο παράλληλων εκθέσεων, στη συνεδρίαση της Ρωσικής Ακαδημίας των Τεχνών στις 13.12.2016, ο Χρήστος Μποκόρος αναγορεύτηκε επίτιμο μέλος της, μια σπουδαία τιμή για τον καλλιτέχνη αλλά και για την Ελλάδα.

Όψεις Αδήλων του Χρήστου Μποκόρου, Μουσείο Μπενάκη, Πειραιώς 138. Διάρκεια έκθεσης: Από 22 Δεκεμβρίου 2016 έως 26 Φεβρουαρίου 2017. Ωράριο λειτουργίας: Πέμπτη, Κυριακή:10:00-18:00, Παρασκευή, Σάββατο:10:00-22:00, Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη: κλειστά. Τιμή εισιτηρίου έκθεσης: € 7 I Τιμή μειωμένου εισιτηρίου: €3,5