Στις 11 Αυγούστου εγκαινιάζεται η έκθεση έργων της γνωστής ζωγράφου στην γκαλερί Kapopoulos Fine Arts στο νησί της Αποκάλυψης

Υποβρύχιοι κολυμβητές ανάμεσα σε αρχαία σπαράγματα, η  απεραντοσύνη του βυθού, θάλασσες που στραφταλίζουν κάτω από τον δυνατό ήλιο, λουόμενοι σε καταρράκτες σε παραλίες, πάνω στην ζεστή άμμο. Η ζωγραφική της Μαρίας Φιλοπούλου, βαθιά ανθρωποκεντρική, είναι μια κατάδυση στα άχρονα βάθη της ανθρώπινης ύπαρξης. Με έμφαση στο υγρό στοιχείο, που χαρακτηρίζει τα έργα της από τη δεκαετία του ’90, η ζωγράφος, με την  τελευταία δουλειά της, επιχειρεί μια ακόμα βουτιά στα ανεξερεύνητα βάθη της τέχνης και της συνείδησης.

Η ίδια η εικαστικός λέει για την ζωγραφική της: «Έχω εμμονή με το νερό και ό,τι έχει σχέση μ´ αυτό, στην προσωπική μου ζωή και στην ζωγραφική μου τα τελευταία χρόνια.  Οι ανοιχτοί ορίζοντες με το δυνατό φως, η ελεύθερη κίνηση των κολυμβητών κάτω από το νερό και πάνω από αυτό στην απόλυτη προστασία του, οι αντανακλάσεις του νερού πάνω στα γυμνά σώματα, οι φυσαλίδες, η άμμος του βυθού, η κίνηση των κολυμβητών χωρίς βαρύτητα ανάμεσα από αρχαίες κολώνες, αρχαία θραύσματα, οι βάθρες με τους λουόμενους, η ροή του νερού στον καταρράκτη, μου δημιουργούν έναν ονειρικό κόσμο.

»Ζωγραφίζω βιωμένους προσωπικούς παραδείσους, την ευτυχία, τη χαλάρωση, την ένωση με την φύση, τον ερωτισμό που νιώθουν οι λουόμενοι μέσα στο νερό. Νομίζω ότι όλη η ύπαρξη είναι μια λεπτή ισορροπία της επίγνωσης ότι οι ευτυχισμένες στιγμές είναι πολύτιμες και πρέπει να τις αναγνωρίζουμε και να τις εκτιμάμε. Ζωγραφίζω λοιπόν τα σύνορα της ευτυχίας, απομονωμένης από το πριν και το μετά. Δεν υπάρχει χρόνος, μόνο τόπος. Επικεντρώνομαι στον άχρονο καθαρό χώρο που είναι ο ήρεμος προσωπικός χώρος.

»Στον “χαμένο παράδεισο” ο πολιτισμένος άνθρωπος μπορεί να βρει πληρότητα και γαλήνη. Εγώ, τουλάχιστον, στη φύση, ειδικά στο νερό, συναντώ την ευτυχία, την ηρεμία, την ελευθερία, την κάθαρση. Και αυτήν την αίσθηση θέλω να μεταφέρω στα έργα μου σαν αντίδοτο σε μια εποχή πολιτιστικής και οικονομικής κρίσης.»

Καταλήγοντας η Μαρία Φιλοπούλου επισημαίνει: «Προσπαθώ στα έργα μου να βγάλω ό,τι πιο θετικό έχω. Φτιάχνω κυρίως μεγάλα έργα γιατί είναι σαν να μπαίνω μέσα σ´ αυτά όταν ζωγραφίζω. Αισθάνομαι ότι φτιάχνω ένα σκηνικό μέσα στο οποίο ζω. Και θέλω να βάλω τον θεατή μέσα σ´ αυτό για να έχει την δική μου εμπειρία.»

Kapopoulos Fine Arts Πάτμος, Κεντρική πλατεία Χώρας, Πάτμος, τηλ.  22470 31222, 6958 473 518. Διάρκεια έκθεσης: 11 έως 24 Αυγούστου,  καθημερινά 11:00-13:00 και 19:00-1:00.