Μια έκθεση για το περίφημο εργοστάσιο καλλιτεχνικών κεραμικών που λειτούργησε από το 1928 έως το 1988 στην Ρόδο παράγοντας αντικείμενα απαράμιλλης τέχνης και μεγάλης συλλεκτικής αξίας

Η καλλιτεχνική δημιουργία σε αυτό τον τόπο έπεσε συχνά θύμα της συγκυρίας, των συρμών και της άγνοιας της πραγματικής αξίας της. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η ροδίτικη βιομηχανία Ίκαρος. Έκλεισε μετά από εξήντα χρόνια λειτουργίας το 1988, λίγους μήνες μετά από τον θάνατο του ιδιοκτήτη της  Κωνσταντίνου Δ. Χατζηκωσταντή αφήνοντας πίσω ένα δυσαναπλήρωτο κενό.

Ευτυχώς, κομμάτια της «κληρονομιάς» του Ίκαρου επιζούν έως σήμερα σε ελληνικά νοικοκυριά και στα χέρια συλλεκτών που μαζεύουν με θρησκευτική ευλάβεια τα κεραμικά αντικείμενα που παρήγαγε η βιομηχανία στα εξήντα χρόνια λειτουργία της, διακοσμητικά και χρηστικά αντικείμενα εξαιρετικής τέχνης και πρωτοτυπίας στα πρότυπα των περίφημων πλακιδίων Ιζνίκ που κοσμούσαν στο παρελθόν τα αρχοντικά της Λίνδου.

Στη συλλογή του Γιάννου Θ. Ιωαννίδη είναι βασισμένη η έκθεση «Ίκαρος. Το Εργοστάσιο Κεραμικών της Ρόδου / 1928-1988» που θα  φιλοξενήσει το Μουσείο Μπενάκη από τις 28 Σεπτεμβρίου ως τις 19 Νοεμβρίου, η οποία θα «περιγράφει» την πορεία της βιομηχανίας από την ίδρυσή της το ’28, επί ιταλικής κυριαρχίας, ως την μεταβίβασή της σε ελληνικά χέρια το 1946 και, από τότε ως την ημέρα που ανεστάλη οριστικά η λειτουργία της.

Επιμέλεια: Γιάννος Θ. Ιωαννίδης
Διοργάνωση: Μουσείο Μπενάκη
Χορηγός: Alpha Bank

«Ίκαρος. Το Εργοστάσιο Κεραμικών της Ρόδου / 1928-1988», Μουσείο Μπενάκη, Κουμπάρη 1, Κολωνάκι.  Διάρκεια έκθεσης: 28 Σεπτεμβρίου – 19 Νοεμβρίου 2017