Το ιστορικό συγκρότημα σε μια παράσταση-σταθμό προς τιμήν του θρυλικού χορευτή και χορογράφου Μιχαήλ Λαβρόφσκι

Με επικεφαλής τον Ιβάν Βασίλιεφ, τον διασημότερο κλασικό χορευτή επί γης σήμερα, και τρία ακόμα από τα μεγαλύτερα αστέρια τους, τους Ιγκόρ Τσβίρκο, Νίνα Καπτσόβα και Μαρία Βινογράντοβα, τα Μπαλέτα Μπολσόι μετακομίζουν στην Θεσσαλονίκη (Θέατρο Δάσους, 17 Σεπτεμβρίου) και στην Αθήνα (Ηρώδειο, 19 και 20 Σεπτεμβρίου) με μια παράσταση-φόρο τιμής στον μεγάλο δάσκαλο Μιχαήλ Λαβρόφσκι για εβδομηκοστά πέμπτα γενέθλιά του.

Στην παράσταση-ανθολογία των μεγαλύτερων επιτυχιών του, που έκανε πρεμιέρα στις 4 Μαΐου στην Μόσχα, εμφανίζεται μετά από πολλά χρόνια ο ίδιος ο Λαβρόφσκι.

Τι θα δούμε:   

1ο Μέρος

Fantasy on a theme of Casanova (Καζανόβας) – One act full ballet

Μουσική: W. A. Mozart
Χορογραφία: M. Lavrovsky
Σκηνογραφία: N. Sharonov & S. Shmarinov
Κουστούμια: O. Charbaji
Διδασκαλία: A. Vetrov & V. Lagunov

Χορεύουν: I. Tsvirko (Casanova), V. Litvinova (Lady), M. Zharkova (The Belle of the ball), E. Samarskaya  and A. Proskurnina (The lady at the ball), A. Pudikova (Mask at the ball), G. Gusev (Harlequin n), V. Zhidkov, A. Koshkin, A. Rybakov, A. Kondratov (Friends), K. Aguzarov (The gentleman at the ball), 14 γυναίκες + 8 άντρες (The supernumeraries)

Διάρκεια: 45 λεπτά
Διάλειμμα: 20 λεπτά

2ο μέρος

Nijinsky - one act full ballet

Μουσική: Sergei Rachmaninoff
Συγγραφή και χορογραφία του λιμπρέτου: M. Lavrovsky
Κουστούμια: T. Artamonova & D. Garcia

Χορεύουν: I. Vasilyev (Nijinsky), M. Vinogradova (Romola), M. Lavrovsky (Diaghilev), A. Rybakov, A. Kondratov (Nurses)

Διάρκεια: 25 λεπτά

Amok

Μουσική: Simonenko
Χορογραφία: M. Lavrovsky
Σκηνοθεσία: Leonid Lavrovsky Garcia
Κουστούμια: D. Garcia

Χορεύουν: A. Mkrtchan (Doctor), A. Pudikova (She), έλληνας ηθοποιός (Η Φωνή)

Διάρκεια: 6 λεπτά

Spartacus (Σπάρτακος)

Μουσική: A. Khachaturian
Χορογραφία: Y. Grigorovich

Χορεύουν: N. Kaptsova (Phrygia), M. Lopukhin (Spartak)

Διάρκεια: 7 λεπτά

Russian Ballerina (Ρωσίδα Μπαλαρίνα)

Μουσική: K. Jenkins, A. Guerra & J. Luisier
Χορογραφία: M. Lavrovsky
Σκηνοθεσία: Leonid Lavrovsky Garcia
Κουστούμια: D. Garcia

Χορεύουν: V. Litvinova (Ballerina), A. Kokajev (The Young Man), K. Loseva, D. Lovtsova, A. Pudikova (Girl in bar) 

Διάρκεια: 8 λεπτά

Don Quixote (Δον Κιχώτης) grand pas

Μουσική: L. Minkus
Χορογραφία: A. Gorsky

Χορεύουν: M. Vinogradova (Kitri), I. Vasiliev (Basil), E. Samarskaya και A. Proskurnina (Variations)

Διάρκεια: 10 λεπτά
Διάρκεια 2ου μέρους: 56 λεπτά

*Το «Amok» είναι ένα μέρος από την νέα χορογραφία του Mikhail Lavrovsky που θα παρουσιαστεί στα Bolshoi το 2018.

Δυο λόγια για τον Μιχαήλ Λαβρόφσκι:

Ο εμβληματικός χορευτής των Μπολσόι Μιχαήλ Λαβρόφσκι, θεωρείται μαζί με τους Βλαντιμίρ Βασίλιεφ και Γιούρι Βλαντιμίροφ, ένας από τους τρεις σημαντικότερους ιστορικά σολίστες της ρωσικής κλασικής παράδοσης.

Ο επονομαζόμενος και «σούπερμαν του κλασικού χορού», επειδή μπορούσε να χορέψει τα πάντα, έγραψε με χρυσά γράμματα το όνομά του στο πάνθεον όχι μόνο των μεγάλων χορευτών, αλλά και των χορογράφων και των δασκάλων.

Είναι ετεροθαλής αδελφός του ελληνορώσου γλύπτη Ηρακλή Βαλλιάνου και γόνος της διασημότερης μπαλετικής δυναστείας της Ρωσίας, αφού μητέρα του ήταν η μεγάλη μπαλαρίνα Elena Chikvaidze και πατέρας του ο σπουδαίος Leonid Lavrovsky, αρχικά χορευτής και χορογράφος του Μαριίνσκι και ακολούθως επί 20 ολόκληρα χρόνια, πρώτος (chief) χορογράφος των Μπολσόι.

Είναι ένας από τους πλέον βραβευμένους καλλιτέχνες διεθνώς, αλλά ο ίδιος θεωρεί ως μεγαλύτερη διάκρισή του, την απονομή του τίτλου «καλλιτέχνης του λαού της Ρωσίας».

Ο Μιχαήλ Λαβρόφσκι στην τεράστια καριέρα του έχει πετύχει κάτι φοβερά σπάνιο που πιθανόν να μην έχει προηγούμενο παγκοσμίως: Ποτέ μα ποτέ δεν πήρε κάποια κακή, μέτρια, ή έστω χλιαρή κριτική. Πάντα, σ’ όλες τις ερμηνείες του, όλες οι κριτικές που εισέπραξε κινήθηκαν απόλυτα σε υπερθετικό βαθμό!

Δυο λόγια για τον Ιβάν Βασίλιεφ:

 «Ιβάν ο Υπέροχος», «Το αγόρι που μπορεί να πετάξει», «Ρωσικός Πύραυλος», «Διάδοχος του Νουρέγιεφ» αλλά και … «Διάδοχος του Μπαρίσνικοφ»!!!

Μερικοί μόνον από τους υπερθετικούς χαρακτηρισμούς που χάρισαν στον μόλις εικοσιοκτάχρονο χορευτή, τόσο η διεθνής κριτική και το παγκόσμιο χορευτικό κοινό, όσο ακόμη και οι ίδιοι οι ομότεχνοί του. Όλοι αυτοί που σήμερα τον τοποθετούν μόνο του στην κορυφή της ερμηνευτικής πυραμίδας του κλασικού μπαλέτου παγκοσμίως.

Ο Ιβάν Βασίλιεφ ως πρώτος χορευτής των Μπολσόι, μέχρι το 2010 είχε χορέψει ήδη όλους σχεδόν τους πρωταγωνιστικούς ρόλους του κλασικού ρεπερτορίου: Κουρσάρος, Σπάρτακος, Δον Κιχώτης, Ζιζέλ, Καρυοθραύστης, Εσμεράλντα, Λίμνη των Κύκνων, Μπαγιαντέρα κ.τ.λ.

Από το 2011 μαζί με την τότε σύντροφό του, την επίσης μεγάλη μπαλαρίνα Ναταλία Οσίποβα, αρχίζουν να συνεργάζονται και με άλλα διάσημα μπαλέτα όπως το American Ballet Theater της Ν.Υ., τη Σκάλα του Μιλάνου, το Κόβεν Γκάρντεν του Λονδίνου, το μπαλέτο της Όπερας του Παρισιού, του Σίδνεϋ κ.τ.λ.

Συνεργασίες που του έδωσαν την ευκαιρία να εδραιώσει ακόμη περισσότερο την φήμη του και να χτίσει μέσα σε ελάχιστο χρόνο μία εκπληκτική καριέρα.

Τα Μπαλέτα Μπολσόι γιορτάζουν τον Μ. Λαβρόφσκι, Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου στο Θέατρο Δάσους (Θεσσαλονίκη) και  την Τρίτη 19 και Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου στο Ηρώδειο (Αθήνα). Τιμές εισιτηρίων: Ηρώδειο:  Άνω διάζωμα 38€ (παιδικά – μαθητικά – φοιτητικά – ανέργων: 28€), Ζώνη Γ’ 55€ , Ζώνη Β’ 65€, Ζώνη Α’ 85€, Ζώνη VIP 100€, Gold 120€. Θέατρο Δάσους Θεσσαλονίκης: Άνω διάζωμα 38€ (παιδικά – μαθητικά – φοιτητικά – ανέργων: 28€), Κάτω διάζωμα 55€, Ζώνη A’ 85€.  Προπώληση εισιτηρίων: www.viva.gr, 11876, καταστήματα Seven sports, Reload, Media Markt, Ευριπίδης. Πληροφορίες: τηλ. 210 7258510 | www.lavris.gr | www.facebook.com/lavris.gr