Από 500 έως 800 χιλιάδες δολάρια εκτιμάται η αξία του πίνακα του Μαρκ Σαγκάλ «Οθέλλος και Δυσδαιμόνα» που έκανε φτερά το 1988 από το διαμέρισμα του συλλέκτη Ernest “Pick” Heller και της γυναίκας του Rose “Red” Heller σε μια από τις καλύτερα φυλασσόμενες περιοχές του Μανχάταν. Οι ιδιοκτήτες επέστρεψαν στο σπίτι τους μετά από δίμηνες διακοπές στο Άσπεν για να ανακαλύψουν ότι πίνακες, γλυπτά, αντικείμενα τέχνης, χαλιά, ασημικά, πορσελάνες και κοσμήματα  είχαν εξαφανιστεί ενώ το διαμέρισμα δεν παρουσίαζε σημάδια παραβίασης.

Τριάντα χρόνια μετά η υπόθεση αρχίζει να ξετυλίγεται. Όπως αποδεικνύεται, δράστης της κλοπής ήταν κάποιος που είχε πρόσβαση στο σύστημα συναγερμού, ο οποίος στη συνέχεια συνελήφθηκε και καταδικάστηκε για κλοπές σε άλλα κτίρια. Όμως, δεν υπήρχε τίποτα που να τον συνδέει με την συγκεκριμένη διάρρηξη.

Ο πίνακας βρέθηκε τυχαία όταν κάποιος μεταγενέστερος ιδιοκτήτης του προσπάθησε να τον πουλήσει με τη διαμεσολάβηση γνωστής γκαλερί στην Ουάσινγκτον. Η γκαλερί, μη μπορώντας να διασταυρώσει τα στοιχεία προέλευσης του έργου, συνέστησε στον ιδιοκτήτη να απευθυνθεί στην αρμόδια υπηρεσία του FBI.

Επειδή η έρευνα δεν έχει ολοκληρωθεί οι πληροφόρηση από πλευρά αστυνομίας είναι ελάχιστες, όμως αυτό που συνάγεται είναι ότι το έργο διακινήθηκε από Βούλγαρους – μέλη συμμορίας οργανωμένου εγκλήματος.