Στην Πινακοθήκη του Μουσείου, γνωστή στους Ροδίτες ως «Παλαιό Συσσίτιο», ένα από τα πολλά μνημεία της Ιπποτοκρατίας, θα ξεδιπλώσει το όραμά της η Μαρία Κτιστοπούλου. Με τίτλο «Χώμα και νερό», τα έργα που θα εκτεθούν αποτελούν έναν στοχασμό πάνω στην σπουδαιότητα της φύσης και τους τρόπους με τους οποίους αυτή αντανακλά στην ανθρώπινη κατάσταση. Πίνακες μικροί και μεγάλοι με θέματα εμπνευσμένα από την Ελλάδα συνθέτουν μια εντυπωσιακή αλληγορία.   

Σημειώνει η Ιστορικός Τέχνης και Πρόεδρος της Καλλιτεχνικής Επιτροπής του Μουσείου Αθηνά Σχινά: «Η νοσταλγία συνδιαλέγεται με την ευφρόσυνη κατάσταση ποικίλων όψεων της πραγματικότητας. Οι μνήμες συνδέονται με το παρόν και οι αισθήσεις καθώς αφυπνίζονται, είναι εκείνες που μεταφέρουν τελικά τον δυναμισμό της εξπρεσσιονίζουσας χειρονομίας, εκτός από τα χρώματα και σε ένα μεταμοντέρνο σχεδιαστικό ρεαλισμό, ο οποίος έλκει και ταυτοχρόνως γοητεύει τον θεατή, προκειμένου σταδιακά να τον οδηγήσει στην περίσκεψη και στην αναπόληση, όπως επίσης στην συγκίνηση και στον βαθύτερο στοχασμό, γύρω από το αίνιγμα και το ερώτημα, γύρω από την περιπέτεια και το αποκαλυπτικό θαύμα της ζωής, με τις αλληγορικά εναρμονισμένες της, αλλά σχεδόν πάντα απροσδόκητές της αντιπαραθέσεις».

Το «Παλαιό Συσσίτιο» είναι ένα διμερές κτίσμα του 14ου αιώνα με  χαρακτηριστική βοτσαλωτή αυλή με πηγάδι. Αποτελεί μέρος ενός μεγαλύτερου συγκροτήματος και δέχεται κάθε χρόνο χιλιάδες ξένους επισκέπτες της Ρόδου.  

«Χώμα και νερό» της Μαρίας Κτιστοπούλου στην Πινακοθήκη Σύγχρονης Τέχνης (Παλαιό Συσσίτιο), Σωκράτους 179, Μεσαιωνική Πόλη, Ρόδος, τηλ.2241 036646. Διάρκεια έκθεσης: Από 5 Σεπτεμβρίου έως 20 Οκτωβρίου. Ώρες λειτουργίας: Τρίτη-Σάββατο 15:00 – 22:00, Κυριακή και  Δευτέρα και αργίες κλειστά.