Το τελευταίο βιβλίο του μπεστσελερίστα Κουβανού συγγραφέα αστυνομικών μυθιστορημάτων κυκλοφορεί τη Δευτέρα 16 Μαρτίου από τις εκδόσεις Καστανιώτη.

Τα βιβλία του συγκαταλέγονται πάντα στα ευανάγνωστα του μήνα ή του χρόνου κι ας είναι τα θέματά τους κάπως «στριφνά» με όρους αστυνομικής λογοτεχνίας. Στριφνά, όπως λέμε απαιτητικά, με ιστορικές και φιλοσοφικές προεκτάσεις. Να, για παράδειγμα, το προτελευταίο του πόνημα, ο «Άνθρωπος που αγαπούσε τα σκυλιά» (εκδ. Καστανιώτη, 2013), πραγματεύεται μία δολοφονία, τη δολοφονία Τρότσκι μέσα από τρεις παράλληλες ιστορίες: του Τρότσκι, του δολοφόνου του Ραμόν Μεκαντέρ και ενός νεαρού Κουβανού τη δεκαετία του ‘80. Μετέρχεται τα κόλπα του αστυνομικού –διαβάζεται απνευστί- αλλά ο προβληματισμός που μεταφέρει είναι πολύ ευρύτερος.

 

Το νέο μυθιστόρημα του  Παδούρα, που θα κυκλοφορήσει τα Δευτέρα 16 Μαρτίου, έχει τίτλο «Αιρετικοί». Και εδώ έχουμε σύνθεση τριών διαφορετικών ιστοριών:  Έναν σεφαραδίτης εβραίος στην Ολλανδία του 17ου αιώνα, ένας ασκενάζι εβραίος στην Κούβα του 1939 και μια νεαρή Κουβανή Emo μπαίνουν στο μικροσκόπιο του αστυνόμου Μάριο Κόντε, σταθερού «συντρόφου» του συγγραφέα στις περισσότερες περιπέτειές τους. Τα σημεία που συνδέουν τις ζωές των τριών είναι η άρνησή τους να ενσωματωθούν στον κοινωνικό περίγυρο και… ένας πίνακας του Ρέμπραντ.

Σε συνέντευξή του στη δημοσιογράφο Λαμπρινή Κουζέλη το 2013, σε μια από τις επισκέψεις του στην Αθήνα, ο συγγραφέας είπε για το βιβλίο που ήταν ακόμα στα σκαριά: «(Το βιβλίο) αναφέρεται στην ελευθερία του ατόμου, στο πώς διεκδικεί την εξωτερική ελεύθερία του και πώς κατακτά την εσωτερική ελευθερία. Είναι ίσως το πιο φιλοσοφικό μυθιστόρημά μου ως τώρα, εκείνο που απέχει περισσότερο από τους κώδικες του αστυνομικού μυθιστορήματος και βρίσκεται πλησιέστερα στον τρόπο που εννοώ εγώ την αστυνομική λογοτεχνία».

 

Ο Λεονάρδο Παδούρα θα βρεθεί στην Αθήνα την Τρίτη 17 Μαρτίου στις 9 το βράδυ για να παρουσιάσει ο ίδιος το βιβλίο του. Στην εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στο Public του Συντάγματος ο συγγραφέας θα συνομιλήσει με τον μεταφραστή των βιβλίων του στα ελληνικά, Κώστα Αθανασίου, και τη δημοσιογράφο Μικέλα Χαρτουλάρη.

«Αιρετικοί», Λεονάρδο Παδούρα, εκδ. Καστανιώτη.