Στο νέο βιβλίο της, η ψυχολόγος Χριστίνα Ρασιδάκη προτείνει πρακτικές για την αντιμετώπιση του φαινομένου που παίρνει καθημερινά μεγαλύτερες διαστάσεις στη χώρα μας.

Ο σχολικός εκφοβισμός, φαινόμενο γνωστό και ως bullying, δεν ήταν ούτε στο παρελθόν είδος άγνωστο στις σχολικές αίθουσες και στα προαύλια των σχολείων μας. Ωστόσο, για λόγους που δεν είναι της παρούσης, το φαινόμενο έχει πάρει τα τελευταία χρόνια μεγάλες διαστάσεις, κυρίως όσον αφορά στην ένταση και τη βία με την οποία εκφράζεται. Επίσης, έχει ανοίξει εντυπωσιακά η ψαλίδα των ηλικιών που τις αγγίζει το φαινόμενο: από το δημοτικό ως τις επαγγελματικές σχολές, κανένα εκπαιδευτικό ίδρυμα δεν είναι άτρωτο στις παρενέργειες της «ασθένειας».

Η Χριστίνα Ρασιδάκη, συγγραφέας του βιβλίου «Σχολικός εκφοβισμόςBullying: Αποτελεσματικές δεξιότητες επικοινωνίας- Τρόποι αντιμετώπισης (ένας πρακτικός οδηγός για εκπαιδευτικούς)» που κυκλοφόρησε το τελευταίο διάστημα από τις εκδόσεις Πατάκη, είναι ψυχολόγος με σημαντική εμπειρία στη συμβουλευτική. Η οπτική της για τα πράγματα είναι περισσότερο πρακτική –το βιβλίο βρίθει πρακτικών συμβουλών- και λιγότερο θεωρητική. Ασφαλώς και προτείνει ερμηνείες για το φαινόμενο όμως το κύριο βάρος της ανάλυσής της πέφτει στους τρόπους έγκαιρης διάγνωσης του προβλήματος και αποτελεσματικής αντιμετώπισής του.  Υπό αυτή την έννοια πρόκειται για ένα εγχειρίδιο ιδανικό για φοιτητές, ψυχολόγους, παιδαγωγούς και σχολικούς συμβούλους που βρίσκονται –ή θα βρεθούν- αντιμέτωποι με περιστατικά σχολικού εκφοβισμού.

 

 

Στις σελίδες του βιβλίου θα βρείτε:

  • Πώς και γιατί εκδηλώνονται περιστατικά σχολικού εκφοβισµού και σε ποιες αιτίες οφείλεται η αύξησή τους.
  • Τις πιο έγκυρες και αξιόπιστες µεθόδους αντιµετώπισης του σχολικού εκφοβισµού, εφαρµοσµένες βήµα προς βήµα σε πλήθος περιστάσεων και εµπλουτισµένες µε αυθεντικά παραδείγµατα διαλόγων.
  • Φόρµες και έντυπα για την περιγραφή περιστατικών bullying µε χρήσιµες οδηγίες για τη συµπλήρωσή τους.
  • ∆εξιότητες αποτελεσµατικής επικοινωνίας που στοχεύουν στην ενδυνάµωση του ρόλου του εκπαιδευτικού, στη συνέτιση των παιδιών που ασκούν βία καθώς και στην ενίσχυση της αλληλεγγύης ανάµεσα στους µαθητές.
  • Μεθόδους αποτελεσµατικής προσέγγισης στην επικοινωνία µε τους γονείς και µε τα παιδιά που βάλλουν και βάλλονται.

Σχολικός εκφοβισμόςBullying: Αποτελεσματικές δεξιότητες επικοινωνίας- Τρόποι αντιμετώπισης (ένας πρακτικός οδηγός για εκπαιδευτικούς), Χριστίνα Ρασιδάκη, εκδ. Πατάκη.